Mercimek börülce insüline çare!

İnsülin direnci; diyabet, kalp-damar ve hipertansiyona neden oluyor. Kilo vermeyi zorlaştırıyor. Uzmanlar, baklagiller ve sebze meyve yenilmesini öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Haziran 2018 Güncelleme 24 Haziran 2018, 00:07
Mercimek börülce insüline çare!

İÇİNDEKİLER

Birçok kişi, "Yemekten sonra elim ayağım titriyor", "Tatlı yiyince rahatlıyorum", "Ne yapsam, kilo veremiyorum" gibi şikayetlerden yakınıyor. Bu durum, insülin direncini işaret ediyor. Pankreastan salgılanan bir hormon olan insülinin hücrelerde işini yapamaması durumuna 'insülin direnci' deniliyor. İyi yönetilmediği takdirde bu durum, diyabet, hipertansiyon ve kalp gibi kronik hastalıklara neden oluyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Güvener Demirağ, insülin direnci ile ilgili merak edilenleri anlatıyor...
EN SIK GÖRÜLME NEDENİ OBEZİTE
İnsülin direncinin ortaya çıkışında genetik, bazı hormonal hastalıklar ve çevresel faktörler rol oynuyor. Obezite de insülin direncinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Alınan enerjinin, sarf edilenin üzerine çıkması ile beraber vücutta artan yağ dokusu, pek çok karmaşık mekanizma üzerinden, insülin sinyalizasyon yolağı bozuluyor.
SÜREKLİ ACIKMA HİSSİ VARDIR
Pankreastan salgılanan insülin, açlık hissi uyandırıyor. Karaciğer, kas ve yağ dokusu, glikozu kullanan ya da depolayan başlıca bölgeleri oluşturuyor. Dolayısıyla insülinin hedefini burada hücreler oluşturuyor. İnsülin kanda normal sınırlar içinde olmasına rağmen; hedefi olan doku ve hücrelerde işini yapamıyorsa, insülin direncini işaret ediyor. İnsülin direnci olanlarda şekerin dokulara alınıp kullanılması, yakılması ve depolanması zorlaşıyor. Bu durum daha çok insülin ihtiyacı doğurur ve pankreas normalin 2-3 katı insülin salgılamak zorunda kalıyor. Aşırı insülin acıkmaya, daha çok yemeye ve atıştırmaya neden olarak kilo aldırıyor...
BESLENME ŞEKLI ÖNEMLİ
İnsülin direnci olanların birçoğunda fazla kilolar göze çarpıyor. Bu kişilerin mutlaka uzman kontrolünde kilo vermesi gerekiyor. Kilonun yüzde 10'unun verilmesi bile büyük avantaj sağlıyor. Düzenli ve günlük egzersizin yanında; sebze meyve, tam tahıllar, fasulye, nohut, mercimek, börülce gibi kuru baklagiller, düşük yağlı sütler ve süt ürünlerini kapsayacak şekilde dengeli beslenme göz ardı edilmemesi gerekiyor. Kısa süreli şok diyetler; sadece protein içeren diyetler ya da tek tip beslenme önerilmiyor. Metabolizmayı uyarmak için ara öğünlerin ihmal edilmemesi gerekiyor.
DOĞRU GIDALARI TERCİH EDİN
İnsülin direnci olanların; kan şekerini yükseltmeyen, posa ve diğer besin öğeleri yönünden de zengin gıdaları tercih etmesi gerekiyor. Patates, havuç, mısır haricinde tüm sebzeler ile birlikte yenilmesi gereken gıdalar şöyle.
Barbunya, nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller,
Kepek ihtiva eden esmer ekmekler,
Elma ve portakal diyet menüsünde yer almalıdır.
YORGUNLUK VE ADET DÜZENSİZLİĞİ GÖRÜLÜR
HİÇBİR belirti vermeden de ilerleyebilen insülin direnci ilerleyen aşamalarda kendini şöyle gösteriyor:
Ciltte lekeler, koyulaşma ve yumuşaklık,
Nedeni açıklanamayan kilo artışı ve kilo vermede zorlanma,
Adet düzensizliği ve aşırı tüylenme,
Karaciğer yağlanması,
Açlık atakları, çabuk acıkma, geç doyma,
Tatlı yeme isteği,
Konsantrasyon eksikliği,
Yüksek tansiyon,
Bel çevresinin giderek genişlemesi.