Kemik erimesinin ilacı yumurta sarısı

Sinsi şekilde ilerleyen kemik erimesi, özellikle kadınları tehdit ediyor. Doğru beslenme riski azaltıyor. Özellikle yumurta sarısı ve süt ilaç etkisi yapıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2018 Güncelleme 22 Haziran 2018, 01:35
Kemik erimesinin ilacı yumurta sarısı

İÇİNDEKİLER

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kemiklerimiz de yaşlanıyor. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen 'osteoporoz', kemik kütlesindeki azalma ve kemik mikro mimarisindeki bozulma sonucu ortaya çıkıyor. Hastalığa bağlı olarak kemik kırılganlığında artış gözleniyor. Kırık ortaya çıkıncaya kadar osteoporoz sessiz seyrediyor. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk, kemik erimesini durdurmanın yolları hakkında önemli bilgiler veriyor:
OMURGAYI ETKİLER
Osteoporoz, vücutta en çok omurgayı etkiliyor. Osteoporotik kemiklerdeki kırıklar sıklıkla omurga, kalça ve el bileğini içeriyor. Kalça ve el bileğindeki osteoporotik kırıkların aksine omurgadaki kırıklar sıklıkla düşme sonucu oluşuyor. Vücutta sessizce ilerleyen ve kırık oluşmadığı sürece belirti vermeyen osteoporoz hastalarının sadece yüzde 30'u klinik şikayetler ile belirleniyor. Geri kalan kısmın çoğu ise rastlantısal olarak saptanıyor.
BOYU KISALTIYOR
Kemik erimesi, bel-sırt ağrıları, boyda kısalma, omurgada kırık ve sırtta kamburlaşma gibi belirtiler gösteriyor. Daha az kemik dokusuna sahip oldukları için kadınların erkeklere göre osteoporoza yakalanma riski daha yüksek oluyor. Uluslararası Osteoporoz Vakfı verilerine göre, dünyada 200 milyon kadının ortak derdi olan osteoporoz, 60-70 yaşlarındaki kadınların üçte biri, 80 yaşlarındaki kadınların ise üçte ikisinde görülüyor.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERI TÜKETİN
Doğru beslenme ile kemik erimesinin önüne geçilebiliyor. Kalsiyum, magnezyum ve mineral açısından zengin olan besinler, kemik yapısını güçlendiriyor. Bu nedenle kemik erimesinden koruyan en önemli besinlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Peynir ve diğer süt ürünleri, kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahip olduklarından kemik erimesini yavaşlatıyor. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de hastalığa kalkan oluyor.
ÖNLEMİNİZİ ALIN
PROF. Dr. Çağatay Öztürk, 10 adımda kemik erimesini durdurmanın yollarını sıralıyor:
Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içeren kayısı tüketin.
Vücuttaki D vitaminini aktif hale getirmek için en az 15 dakika güneş ışığından faydalanın.
Her gün D vitamini kaynağı olan yumurta sarısı tüketin.
Çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durun.
A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olan ve bol miktarda kalsiyum içeren brokoli, marul gibi yeşil sebzeler yiyin.
Kalsiyum ve D vitamini deposu süt için.
Haftada 2 gün kalsiyum bakımından zengin olan istiridye, karides gibi deniz ürünleri tüketmeyi ihmal etmeyin.
Kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri azaltıcı etkisi bulunan üzüm çekirdeği özütü tüketin.
Sigara ve alkolden uzak durun.
Kemiklerdeki kalsiyum miktarını azaltan tuzu azaltın.