Halk arasında
titreme hastalığı olarak bilinen
Parkinson, en çok
60 yaş ve üzerinde görülüyor. Hastalık
hareketlerde
yavaşlama ve titreme gibi belirtiler gösteriyor.
İsveç'teki
Chalmers Teknik Üniversitesi'nde
yapılan bir araştırma ise
balığın, Parkinson riskini düşürdüğünü ortaya koyuyor. Araştırmalara
göre, birçok balık türünde bulunan
"parvalbumin proteini", Parkinson
hastalığının ortaya çıkmasına yol
açan
"alfa-sinüklein" adlı proteinin
oluşmasını engelliyor. Balık, bu
özelliğiyle yaşlıların korkulu rüyası
olan
Parkinson'un önlenmesine yardımcı oluyor. Araştırmacılardan
Nathalie Scheers,
"Balıkların yaz aylarında güneş gördükten sonra 'parvalbumin' oranlarında artış olur. Bu yüzden sonbaharda balık tüketimini artırmak iyi olabilir" diyor.