İlaçları bırakma sararıp solma

Epilepsi yani sara hastalığının en dirençli türü olan TLE, duygu-durum bozukluklarına neden oluyor, intihara eğilimi artırıyor. İlaçların asla kesilmemesi gerekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Aralık 2017 Güncelleme 21 Aralık 2017, 00:00
İlaçları bırakma sararıp solma

İÇİNDEKİLER

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın vefatıyla gündeme gelen Temporal Lob Epilepsi (TLE) çok sayıda türü bulunan epilepsinin en dirençlilerinden. Hastalığın algılanma şeklinin, duygu durum bozukluklarına yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, doktor önerisi olmadan ilaç tedavisinin kesilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, TLE ile ilgili önemli bilgiler verdi. Epilepsinin beynin belli bölgelerinden kaynaklanan kontrolsüz elektrik akımlarıyla ortaya çıkan istemsiz hareket ve bilinç bozukluklarıyla seyreden kronik bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, hastalığın uzun süre ilaç kullanımını gerektirdiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

DERİN SORUN...
Epilepside beynin herhangi bir yerinde kontrolsüz elektrik boşalımları ortaya çıkabilir. TLE, normal epilepsi hastalarının yüzde 7-10'unu oluşturuyor ve beynin şakak bölgesi dediğimiz elinizi koyduğunuz zaman yan bölgeye denk gelecek şekilde beynin temporal bölgesinin derinliklerinden kaynaklanıyor. Bu bölgenin nöbetleri tedaviye daha dirençlidir. Nöbet şekli itibarıyla da duygu durum bozuklukları bu tür hastalarda daha çok ortaya çıkabilir. Hastalığın tedavisinde ilaç kullanımı çok önemli. Doktor tarafından tavsiye edilmedikçe ilaçların kesilmemesi gerekir. İlaç kesiminin belli şartları var. O şartlar yerine gelmeden ilaç kesilirse sık nöbet, üst üste nöbet hatta bilinç açılmadan sürekli büyük nöbet geçirip ölüme varacak kadar nöbet ortaya çıkabilir. Tekrar eden nöbetlerin sebebi ilaç kesimidir. Epilepsi ilaçlarını hızlı kesmek, birden kesmek, nöbetlerin üst üste oluşmasına neden olur.

FELCE YOL AÇMAZ
Felç dediğimiz, beynin kanaması ya da damar tıkanıklıklarından kaynaklanan kas güçsüzlüğü ya da ona benzer işlev kayıplarıdır. Epilepsi hastalarında bu tür kalıcı felçlerin olması söz konusu değil. Sık nöbet geçirmekle de felç olmaz. Sadece geçici süre bilinç kaybı ya da algılama bozuklukları ya da bazen özellikle TLE'lerde davranış bozuklukları psikoz dediğimiz davranış bozuklukları ortaya çıkabilir.

ÖNYARGILAR AŞILMALI
'Epilepsi hastaları evlenemez, çocuk sahibi olamaz' gibi önyargılar var. Nöbetleri kontrol altında olanlar normal insanın yaşayacağı şekilde yaşayabilir. Ama bazı konulara dikkat edilmelidir. Örneğin denize yalnız girmemesi gerekir. Nöbetleri kontrol altında olanların yanında sürekli birinin olması gerekmez.

AMELİYATTA YÜZDE 80 BAŞARI SAĞLANIYOR
TEMPORAL (şakak) bölgedeki nöbetlerin direnç göstermesi halinde ameliyatın da alternatif olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sultan Tarlacı, "Beynin şakak bölgesindeki odağı bulup çıkarıyoruz. Ya da hastaya uygun cerrahi tedavi planlıyoruz. Cerrahide başarı oranı yüzde 80'e yakın ama bazı durumlarda yine düşük doz ilaç kullanımı gerekebiliyor" dedi

İNTİHAR ORANI DAHA YÜKSEK
EPİLEPSİ hastalarında depresif durum sık görülür. Özellikle şakak bölgesi epilepsi hastalarında 5-6 kat daha yüksek intihar oranları olabiliyor. Epilepside depresyondaki gibi bazı maddeler beyinde artıyor-azalıyor. Neredeyse epilepsi hastalarının 3'te 1'inde duygu-durum bozukluğu ve depresyon görülüyor. Hastalığın yükü, kişinin hastalığı tedavi edilemez olduğunu düşünmesi ya da sosyal yaşamını etkilemesi de depresyona kapı açıyor.

NASIL BESLENMELİ?
Epilepsi hastaları unlu ve şekerli besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalı. Uzun süreli açlık yaşamamalı.
Alkol, çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklere mesafeli yaklaşmalı.
Greyfurt ve nar gibi meyveler epilepsi ilaçlarıyla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etki yaratabilir.
Sodyum eksiklikleri için yeterli tuz, kalsiyum için süt ve süt ürünleri, magnezyum için ise kuru baklagiller tüketilmeli.
Epilepsi hastalarında D vitamini eksikliği ve kemik erimesi sorunları ile karşılaşılır. D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Tabii ki en önemli D vitamini kaynağı güneştir. Ayrıca süt, peynir, yumurta ve balık çeşitleri de diğer D vitamini kaynaklarıdır.