Utanıp sıkılma keyfini kaçırma!

Stres tipi idrar kaçırma kadınların hayatını kabusa çeviriyor. Her öksürme, hapşırma hatta gülme ile yaşanan bu istem dışı durum utanç veriyor... Kurtuluş ise sadece 20 dakikalık lazer uygulamasından geçiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Aralık 2017 Güncelleme 11 Aralık 2017, 01:17
Utanıp sıkılma keyfini kaçırma!

İÇİNDEKİLER

DAHA çok ileri yaşlarda görülmesine rağmen genç kadınlar da idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Bu sorun kadınları sosyal hayattan koparıyor. Utandığı için kadınların çoğu doktora gitmiyor; yıllarca sıkıntı içinde tek başına kıvranıyor. Öksürme, hapşırma, merdiven çıkma ve ıkınma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda istemsiz olarak yaşanan stres tipi idrar kaçırma şikayeti yüzünden pek çok kadın kendini eve kapatıyor. İstabul Florence Nightingale Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, idrar kaçırmanın kolaylıkla tedavi edilebildiğini belirterek, önemli uyarılarda bulunuyor...

KİLO DA ETKİLİYOR

*Stres tip idrar kaçırma; idrar torbasını taşıyan kaslar ve liflerdeki zayıflık nedeni ile idrar tutma mekanizmalarının görevlerini yerine getirememesi sonucunda yaşanır.

*doğum , hormonal değişiklikler, kabızlık, aşırı kilo, fazla zayıflık, geçirilen bazı ameliyatlar kas ve liflerin zayıflamasına neden olur. Bu durumlarda idrar kaçırmalar başlar.

* Şiddetine göre hafif, orta ve şiddetli olarak 3 gruba ayrılır.

* Stres tip idrar kaçırmada cerrahi ve cerrahi dışı tedaviler uygulanabilir.

* ileri derecede olan hastalarda bozuk anotominin düzeltilmesi için cerrahi yönteme başvurulur.

* hafif ve orta şiddetli olgularda ise cerrahi dışı pelvik taban kaslarını güçlendirici fizik tedavi, egzersiz ve vajinal lazer uygulamaları önerilir.

* vajinal lazer ile kas ve lifler eski özelliklerine kavuşur. Ayrıca vajen duvarındaki cilt, cilt altı dokusu ve kas-lif tabakasında kalınlaşma, damarlanmada artış ve doğal bir gençleşme sağlanır.

* lazer uygulaması kaslif demetlerindeki durum, menopoz etkileri ve kişinin şikayetlerine göre 1-3 seans uygulanabilir. Kısa sürede kişi şikayetinden kurtulur.

KOLAJEN YAPIMINI UYARIYOR
Lazer aslında bir çeşit enerji kaynağı ve bunun da çok farklı tipleri var. Vajinal olarak uygulanan lazer, derin tabakalara kadar ilerleyip, dokularda ölüme neden olmayan Erdmium- YAG lazerdir. Bunun özelliği, doku desteği sağlayan kolajen maddesinin yapımını uyarmak ve vajinal kanalda daralmayı sağlamaktır.

YAN ETKİSİZ!
Lazer tedavisi herhangi bir cerrahi kesi, anestezi olmadan uygulanır ve etkisi kısa sürede görülür. 20-30 dakikalık bir seans sonrasında hasta yürüyerek gidebilmektedir. Bilinen sistemik bir yan etkisi yoktur. Kısa süreli ağrı dışında bildirilmiş ciddi bir başka yan etkisi de bulunmamaktadır.

BAŞARIYI ARTIRIYOR
Lazer yöntemi, daha sonra cerrahi gereksinim duyulduğunda operasyonun başarısını da arttırır. Ameliyatta istenilen etkiyi almayan hastalarda da iyileşmeyi sağlar. Miks ya da karma tip idrar kaçırmalarda kullanılması gereken ilaç tedavileri açısından da herhangi bir problem oluşturmaz.

CİNSEL SORUNLARA İYİ GELİYOR
HAFİF ve orta derece idrar kaçırması olanlara uygulanan lazer tedavisi, vajinal kanalın genişliği nedeni ile cinsel sorun yaşayanlarda da yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Menopoz sonrasında özellikle ağrı, kaşıntı gibi şikayetleri olanlara da bu tedaviyi öneren Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu şunları söylüyor: "Vajinal lazer kayganlık sorunu olan kadınlarda doku yenilenmesini sağlıyor. Kadınlarda ağrılı ilişki gibi şikayetleri de gideriyor."

'DOĞAL' OLARAK KABUL ETMEYİN
Bebeklik çağı dışında idrar kaçırmak hiçbir yaş grubu için doğal değildir. Bu nedenle idrar kaçırma şikayetiniz varsa, öncelikle tipi belirlenip tedaviye geçilmelidir. Kişinin yaşının yanı sıra hormonal durumu, sosyal hayatı, cinsel yaşamı, tıbbi durumu, muayenede kasların gevşekliği ve beklentileri gibi çok yönlü bir değerlendirme sonrasında tedaviye karar verilir.