Göğüste ıslık sesi astımın işareti

Küçük-büyük tanımayan astım nefes aldırmıyor. Grip gibi enfeksiyonlarla, sinüzitle tetiklenen astım, göğüste ıslığa benzer ses ve 3 haftadan uzun süren öksürükle kendisini gösteriyor. Tedavi ise büyük sabır gerektiriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Kasım 2017 Güncelleme 17 Kasım 2017, 00:38
Göğüste ıslık sesi astımın işareti

İÇİNDEKİLER

'Bronş' adı verilen hava yollarının kronik bir hastalığı olan astım, alerjiye veya sık geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkıyor. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle sık görülen gribal enfeksiyonlar ve sinüzit gibi rahatsızlıklar da astıma davetiye çıkartıyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Dalar, astımda hava yollarının şiş ve kızarık olduğunu, daraldığını belirterek, "Sigara dumanı, parfüm, yemek ve bazı diğer kokular sağlıklı kişileri rahatsız etmezken, astımlılarda daralma ile birlikte kasılmaya yol açar. Temas sonucu öksürük krizi ve nefes darlığı ortaya çıkar" diyor. Prof. Dr. Dalar, küçük-büyük tanımayan astımla ilgili şu bilgileri veriyor...

BELİRTİLERE DİKKAT!
Nefes darlığı, 3 haftadan uzun süren öksürük, göğüste ıslık sesi (hışırtı, hırıltı), göğüste tıkanıklık astımın belirtileridir.

Nefes darlığı ataklar halinde gelir ve özellikle geceleri uykudan uyandırır. Ataklar arasında genelde nefes darlığı yakınması yoktur.

Hastaların bir kısmında nefes darlığı sürekli bir hal alabilir ve yaşam kalitesini bozarak geceleri sürekli uyandırmaya, iş gücü kaybına, acile gitmelere, hastaneye yatmalara neden olabilir.

Astımlılarda mutlaka nefes darlığı olmak zorunda değildir. Öksürükle de seyreden astım formları vardır. Özellikle geceleri gelen öksürük, kişiyi uykudan uyandırır.

Astım temelde genetik bir hastalıktır. Aile yakınlarında olmasa da, genetik bazı bozukluklara bağlı olarak astım gelişebilir.

AŞINIZI YAPTIRIN
Astımlılarda atağa en çok yol açan neden enfeksiyonlardır. Korunmak için her sene mutlaka grip aşısı yaptırın. Gribi olan kişi ile yakın temas kurmayın. 6 Özellikle merkezi havalandırması olan işyerlerinde çalışanların havalandırmadan gelebilecek enfeksiyon etkenlerine karşı koruyucu olarak hava temizleme cihazı kullanması gerekir.

Astımlı hastalarda sık görülen sinüzit hastalığına karşı dikkatli olun. Islak saçla dışarıya çıkmayın. Sinüzit belirtileri varsa (burun tıkanıklığı, koyu renkli geniz akıntısı, öksürük, balgam) doktor önerisi ile uzun süreli 15-20 gün antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Enfeksiyon döneminde astım ilaçlarınızın dozunu doktorunuz düzenlemelidir.

Hamileyken sigara içen annelerin bebeklerinde astım gelişme riski fazla olduğu gibi gebelik süresince pasif sigaraya maruz kalan gebelerin (örneğin baba sigara içiyorsa) çocuklarında da astım gelişme olasılığı bir hayli fazladır. Çocuğun hayatı duman olmasın! Mantarı-böceği evden yok edin

Evinizi sık sık havalandırın. Nemli, rutubetli duvarlar varsa tamirini yaptırın. Küflü yerleri çamaşır suyu ile silin. Kalorifer veya hamam böceği denilen böceklerin astımı tetiklediğini unutmayın. Korunmak için böcek giriş yerlerini yok edin. Açıkta çöp bırakmayın.

ALERJİK KÖKENLİYSE...
Ev tozu akarları da astımda etkilidir. Bu akarlar gözle göremediğimiz ancak ev ve işyerlerinde milyarlarca nüfusa sahip bulunan mikroskop altında keneye benzeyen canlılardır. Bunlar en çok yatak, yastık, yorgan, battaniye, halı, perde mobilya gibi yerlerde barınır.

Yüksek yerlerde akarların yaşama olasılığı çok azken özellikle rutubetli iklimlerde yaşama olasılığı çok fazladır.

Akarlara alerjisi olanlar evlerinde tozdan uzak durmalı, halı kullanmamalı, evi sık sık havalandırmalı. Haftada en az 2 kez yastık, çarşaf ve nevresimlerini değiştirmeli.

Sarımsak-soğan: "Quercetin" adlı bir kimyasal içeren soğan-sarımsak, akciğer iltihabına neden olan enzimleri baskılayıp astım ataklarının sayısını ve şiddetini düşürebilir.

Kolin: B kompleks vitamini olan kolin, astım ataklarını önleyebilir. Kolin içeren gıdalar arasında mercimek, fasulye, süt ürünleri, nohut, yumurta sarısı ve soya fasulyesi gibi besinler sayılabilir.

Keten yağı: Keten bitkisinin tohumlarından elde edilen keten tohumu yağı Omega-3 yağ asidi zenginidir. Bu yağ asitleri bronşiyal dokularda meydana gelen iltihaplanmayı azaltarak astım hastalarının nefes alıp vermeyi kolaşlaştırabilir.

Selenyum: Güçlü bir antioksidan olan selenyum aynı zamanda zarar gören akciğer hücreleri nedeniyle artan lipidi düşürebilir. Bunları yiyin

BUNLARDAN UZAK DURUN
Tuzlu gıdalar astımı azdırır. Hamburger, patates kızartması, cips, hazır konserve, beyaz ekmek, işlenmiş peynir, şarküteri ürünleri, hazır çorbalardan uzak durun.

Kızartmalar, yağlı süt ürünleri ve kırmızı ete mesafeli yaklaşın. Bisküvi, pasta, kek, tatlı gibi trans yağ içeren gıdalar hem astımı hem de kalbi zorlar.