Ev yemeği yiyin kalbinizi besleyin

Her yaşta hayatı tehdit eden kalp hastalıklarından korunmak mümkün... Genetik faktörler dışında doğru ve dengeli beslenerek, özellikle ev yemekleri tüketerek ömrünüzü uzatabilirsiniz...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Ev yemeği yiyin kalbinizi besleyin
Kalp-damar hastalıkları ve kalp krizi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında başı çekiyor. Her yıl yaklaşık 100 bin kişiden 200'ü kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Özellikle kış aylarında damarlardaki büzüşme kalp krizini tetikliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Hayri Parlar, soğuk havalarda kalp krizi riskinin yaz aylarına göre 2-3 kat yüksek olduğu uyarısı yapıyor. "Kalpdamar hastalığı belli yaş üzerindeki (erkeklerde 40 yaş üstü, kadınlarda 55 yaş üstü veya menopoz sonrası) ortaya çıkar" diyen Dr. Parlar, beslenmenin de önemine değinerek, şu tavsiyelerde bulunuyor: Tuzu azaltın: Günde 5-6 gramdan fazla tuz tüketmemeliyiz. Tadına bile bakmadan yemeklere tuz atıyoruz. Tuz alımını azaltmak için yemeklerin az tuzla hazırlanması, sofrada ilave yapılmaması ve peynir, zeytin, turşu gibi kendiliğinden çok tuzlu gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerekir. tencere

YEMEĞİ TÜKETİN: Hazır gıdalar bol miktarda sodyum yani tuz içeriyor. Bozulmaması için katkı maddesi konuluyor. Fazla tuz özellikle yüksek tansiyonun oluşmasında ve ilerlemesinde çok etkilidir. Bunun yerine ev yemekleri tüketin. Tencerede pişirilen yemekler daha sağlıklıdır. Akdeniz tipi beslenin: Hayvansal yağlar ve margarin yerine zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağları tercih edin. Sebze- meyve tüketimini artırın. Kurubaklagiller gibi posalı yiyeceklere sofranızda daha fazla yer vermeye çalışın. Beyaz ekm eğe son: Beyaz ekmek yerine kepekli ya da tam tahıllı ekmek, pirinç yerine bulgur tercih edin. Şarkü teri tehlik esi: Kolesterolden zengin et, süt, yumurta gibi gıdaları mümkün olduğunca azaltın. Karaciğer, dalak gibi sakatatlardan uzak durmaya çalışın. Sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini yemeyin. Kızartma ya pmay ın: Haşlanmış ve ızgara yemekler tercih edin. Kızartmalardan kaçının

HAYATINIZ DUMAN OLMASIN
Kalp damar hastalığı risk faktörlerinden yaş, genetik faktörler ve erkek olmak değiştirilemez. Ancak sigara, yüksek tansiyon, şişmanlık, diyabet ve kolesterol önlenebilir ya da en azından geciktirilebilir. Sigara, içerisindeki pek çok zehirli madde ile kendi başına damar tıkanıklığı riskini artırdığı gibi tansiyon ve kolesterolü yükseltir, kalp hastalığı riskini artırır. Kalp krizi riski günde 1 paketten az sigara içenlerde 3 kat, 1 paketten fazla sigara içenlerde 5 kat daha fazladır. Kalp krizi sonrası sigaraya devam edenlerde, bırakanlara göre kriz geçirme riski 3 kat fazla. Çalışmalarda sigaranın bırakılmasından sonraki 3 yılda kriz tehlikesinin yarıya düştüğü, 6 yılın sonunda da içmeyen kişilerin düzeyine indiği görülmüştür.

​GÖBEK ÇEVRESİ ÖLÇÜSÜ ÖNEMLİ
Türkiye'de 50 yaş ve üstü nüfusun yarıdan fazlası aşırı kilolu. Özellikle göbek tipi yağlanma kalp hastalığı riski ni artırıyor. Şişmanlarda tansiyon ve damar tıkanıklığı riski ise 3 kat fazla. Göbek çevresi erkeklerde 94, kadınlarda 80 cm'i geçmemeli. Kilo artışı; diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol ve kalp hastalığı riskini beraberinde getiriyor.

​KİMLER RİSK ALTINDA?
Tansiyonu, kolesterolü yüksek, şeker hastalığı olan, sigara içen, ailede erken yaşlarda kalp-damar hastalığı geçiren ve erkeklerde 40, kadınlarda 55 yaş üstü kişiler kalp hastalığına adaydır.
Eğer kişide bu faktörlerin sayısı fazla ise kalp hastalığı riski katlanarak artar. Bu klasik risk faktörlerinin yanında, fazla efor sarfetmeyen, şişman, beslenme alışkanlığı karbonhidrat ve kırmızı et gibi besinlere odaklı kişilerde hem kalp hastalığı hem de hastalığa bağlı kalp krizi ve felç gibi olumsuz olaylar daha fazla görülür.
Kalp yetersizliğinin en sık sebebi kalpdamar hastalıklarıdır. Dolayısıyla aynı risk faktörleri kalp yetersizliği için de geçerlidir.

​BU BELİRTİLER KRİZİ
Göğüs ağrısında kalp hastalığından şüphelenilmeli ve bir doktora başvurulmalıdır. Kalp krizi her zaman göğüs ağrısı ile ortaya çıkmayabilir. Kollarda özellikle sol kolda, sırtta, boyunda ya da mide bölgesinde ağrı, yanma veya baskı hissi ile kendisini gösterebilir.
GÖĞÜST EKİ rahatsızlık ile birlikte bulantı, terleme, cilt soğukluğu veya soluk renk varsa kalp krizi şüphesi artar.
BU arada her göğüs ağrısı da kalp hastalığına bağlı olmayabilir. Göğüs ağrısının birçok nedeni olabilir. Reflü gibi yemek borusu hastalıkları, mide ve safra kesesi hastalıkları, boyun ve göğüs kemiklerine ait sorunlar, kas hastalıkları, akciğer ve göğüs boşluğu hastalıkları, sinir sistemi hastalıklar ile psikolojik sorunlar da göğüs ağrısına neden olabilir. Ayırıcı tanı için doktordan yardım alınmalıdır.