Yaş elli hastalıklar belli

Sinsice ilerleyen bazı hastalıklar 50 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Erken belirti vermeyen bu rahatsızlıkları bilmek ve zamanında önlem almak hayati önem taşıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2017 Güncelleme 05 Kasım 2017, 01:23
Yaş elli hastalıklar belli

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı yaşlanmak herkesin hayali olsa da, bazı hastalıklar sinsice ilerleyip 50 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, bu hastalıkları ve önlemleri sıralıyor...

KALP KRİZİ: 50 yaş üzerinde en sık görülen sağlık problemlerinin başında kalp krizi gelir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, sırt, omuz veya boyun ağrısı, terleme, baş dönmesi belirtileridir. İdeal kilodaysanız, sigaradan uzak duruyor ve düzenli egzersiz yapıyorsanız kalp krizi yaşama riskinizi azaltabilirsiniz.
FELÇ GEÇİRME: Kan, beynin gereken bölümlerine ulaşmadığında o bölgedeki hücreler ölür. Yüz, kol ya da bacaklarınızda zayıflık, uyuşukluk varsa hemen yardım alın. Tansiyon ve kolesterolü düzenleyin.
ANEVRİZMA: Beyin damarlarının duvarı zayıflar ve dışarıya çıkıntı yaptığında anevrizma olur. İç kanama ve felce yol açar. Baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, terleme ve hızlı kalp atışına yol açar.
AKUTPANKREATİT: Pankreas iltihaplanmasıdır. Bulantı, mide ağrısı, kusma ve ateşe yol açarak hayati tehlike oluşturur. Akut pankreatit alkol, fazla kalsiyum ve trigliserid nedeniyle de görülebilir.
RETİNA DEKOLMANI: Gözün ışığa duyarlı katmanının bozulmasıdır. Yüzen lekeler veya ışık flaşları görebilir; gözlerini kalıcı olarak kaybetme tehlikesiyle karşılayabilirsiniz.
BÖBREK TAŞI: Kalsiyumlardan oluşan sert kümelerdir. Erkeklerde kadınlara göre daha yaygın görülen bu problemden her gün bol miktarda sıvı içerek korunabilirsiniz.
OMURİLİK DARALMASI: Yavaş yavaş gelişen bu durum kendini aniden fark ettirir. Sırt veya boyunda ağrı, uyuşma veya kramplara neden olan sinirler sıkışabilir. Medikal, fizik tedavi veya ameliyatla tedavi edilebilir.

KULAKLARA DİKKAT!
VERTİGO: İç kulağınızda dengenizi kontrol etmenize yardımcı olan küçük kristaller hareket ederse şiddetli baş dönmesi olarak da bilinen vertigo problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Doktorunuz, bu kristalleri yerine geri getiren bir dizi manevrayla sizi tedavi edebilir.