Kanser illetine oruç darbesi

Tüm organları yenileyip tazeleyen oruç, kansere karşı da koruyucu oluyor. Oruç tutanların yaşlılık ve kanser genleri etkisiz hale geliyor; gençlik, sağlık ve onarım genleri ise aktifleşiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Haziran 2017 Güncelleme 01 Haziran 2017, 00:02
Kanser illetine oruç darbesi

İÇİNDEKİLER

Çağın vebası kanser her yaştan herkesi tehdit ederken; oruç tutanlar bu amansız hastalıktan korunuyor. "Dengelisağlıklı beslenerek, kalori kontrolü ve aktif egzersiz yaparak oruç tutarken sağlığınızı koruyabilirsiniz" diyen Prof. Dr. Erk, "Yapılan çalışmalar 1 aylık süre de olsa dengeli ve yeterli bitkisel besinlerin hakim olduğu beslenme düzeni, spor ve kalori kontrolü ile yaşlılık ve kanser genlerinin inaktif hale gelerek kapandığını, gençlik, sağlık ve onarım genlerinin ise aktif olarak açıldığını göstermiştir" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Erk, Ramazan'ın gözde besinlerini şöyle sıralıyor...

Yumurta: C vitamini hariç, diğer bütün vitamin ve mineralleri içinde barındıran organik yumurta; sindirilebilirliği yüksek, anne sütüne yakın, bol miktarda kaliteli protein ve aminoasit barındırır. İçinde beyin sağlığı için gerekli kolin vardır. Yumurta uzun süre tok tutar ve kan şekerini dengeler.

Zeytin: Besleyici özelliği olan, gün boyu zinde tutan, kalorisi dengeli bir meyvedir. 100 gram yeşil zeytin 150, siyah zeytin 200 kalori kadar enerji sağlar. İçinde bol miktarda lif ve antioksidanlar bulunur. Serbest radikalleri bağlar, antikanserojendir.

Kefir: Kaliteli ve yeterli protein, magnezyum, fosfor, probiyotik kaynağıdır. Sindirimi rahatlatır, depresyonu önler, bağışıklık sistemini destekler. Kan şekerini dengeler ve uzun süre tok tutar.

Çorba: Doyurucu özelliği fazla olan çorbaların iştah baskılayıcı özellikleri vardır. Her tür çorba iftar ve sahurun vazgeçilmezi olmalı.

Sebzeler: Sebzelerdeki yüksek orandaki liflerle, diğer fonksiyonel bileşikler kan şekeri ve kolesterolü dengeler, bağırsakları çalıştırır. Sebzeler antioksidan kapasitesi yüksek, A ve C vitaminleri, beta karoten gibi bileşiklerden zengindir. Kalorileri düşük, besin değerleri yüksek olan sebzeler, gündelik hayatın ve Ramazan'ın vazgeçilmez besinidir.

Salatalar: Her türlü yeşillik ve çiğ sebzeden oluşan, üzerine biraz limon ve zeytinyağı dökülüp yenen salataların kalorisi düşüktür, vitamin ve mineral deposudur. Semizotu, ıspanak, çiğ enginar, marul, maydanoz, roka, tere, karalahana, domates, biber, kıvırcık, lahana gibi yeşilliklerden oluşan salatalar iftar ve sahur için harika gıdalardır.

HURMANIN FAZLASI AÇLIK HİSSİ VERİR
En en fazla antioksidan içeren besinlerdendir. İftarda 2 hurma yemek kalori ve besin eksiğini kısa sürede giderir, kişinin daha az yemesine yol açar. Fazla hurma tüketmek kısa süre içinde acıkma hissi yaratarak kan şekerini düşüreceği için sakıncalı olabilir.

DEPRESYONA BUNAMAYA CEVİZ
Omega-3 ve Omega- 6'yı yüksek oranda içermesi cevizin en belirgin özelliğidir. İçerdiği flavonoidler ve polifenollerle iyi bir antioksidan kaynağı olduğu gibi, lif ve çoklu doymamış yağ asitleri kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Ceviz, kalp ve damar sağlığı açısından yararlıdır. Tansiyon yüksekliği ve damar sertliğine karşı olumlu etkileri vardır. Beyin sağlığı için de yararlıdır. Beyin yapısı ile cevizin benzerliği son derece şaşırtıcıdır. Ceviz ve beyin yaklaşık aynı oranda yağ içerir (% 65). Düzenli ceviz tüketenlerde depresyon, bunama, otizm gibi hastalıkların daha az oranda görüldüğü bildirilmektedir. Cevizdeki melatonin uyku sorunlarını giderir. Antiaging etki gösterir. Doymuş yağ ve kolesterol düzeyi düşük bir diyet ile birlikte günde 5-10 ceviz tüketmek gerekir. Cevizdeki fitosteroller göğüs, kolon ve prostat kanserine karşı önleyici etki gösterir.

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI