Çocukları kansere yedirmeyin

Anne-babalar dikkat! Çocukların bayılarak yediği patates kızartmaları, salam-sosisler, cipsler, asitli içecekler, boyalı şekerler ve hazır çorbalar kansere neden oluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2017 Güncelleme 13 Mayıs 2017, 00:00
Çocukları kansere yedirmeyin

İÇİNDEKİLER

Kanserle mücadele sofrada başlıyor. Çocuklarının geleceğini düşünen, onların kanserin pençesine düşmesini istemeyen anne-babaların sağlıklı bir beslenme düzeni kurması büyük önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç çocukların uzak durması ve tüketmesi gereken besinler konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Çocukların sağlıklı beslenmesi için 4 besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerektiğini söyleyen Pınar Kural Enç, "Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller, sebzemeyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmeli" diyor. Pınar Kural Enç, çocukları kanser eden gıdaları ise şöyle sıralıyor:

ZARARLI GIDALAR
Patates kızartması: Patates kızartmasının içinde yüksek oranda akrilamid maddesi bulunuyor. Bu madde zamanla damar sertliği, şişmanlık ve kansere neden olabiliyor.
Sosis-salam: İçinde sodyum nitrit bulunan salam ve sosisin tüketilmesi kansere yol açıyor.
As itli içecek: İçerisinde asit barındıran bu içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
Hazır çorba: Toz haline getirilmiş, defalarca işlem görmüş, içinde çok fazla katkı maddesi bulunan hazır çorbalar kansere davetiye çıkartıyor.
Boyalı şeker: İçinde boya yapıcı kimyasalları barındıran şekerler diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.
Hazır meyve suları: Hazır meyve sularının katkı maddeleri içerir. Aynı zamanda glikoz yani şeker oranları da bir hayli yüksektir. Bu da çocukların sağlığını olumsuz etkiler. Anneler, evde taze sıkılmış meyve suyunu tercih etmelidir.
Kahve: Bazı çocuklar arkadaşlarından veya anne-babalarından görüp kahve içmek ister. Kahve bitkisi çocuklarda kalp krizine yol açmasının yanı sıra, uyuma zorluğu ve dişlerde sararma yapar.
Cips: "Cips yemek yağ içmekten farksız" diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten Alzheimer'e kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor.
Çiğ yumurta: İçinde bulunabilecek zararlı Salmonella mikrobu nedeniyle hastalıklara yol açıyor.

AÇIKTA SATILAN GIDALARA DİKKAT
Sokakta açık şekilde satılan besinler güvenilir ve temiz değildir. Uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşır. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinleri kesinlikle satın almayın, çocuğa yedirmeyin.

OKUL KANTİNİ GÜVENİLİR Mİ?
Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde dikkatli olmaları gerekiyor. Süt, ayran gibi ambalajlı besinlerin son kullanım tarihine bakılmalı. Tost, simit, poğaçaların da güvenilir olmasına dikkat edilmeli.

SÜT VE YOĞURT TÜKETİMİ ŞART
Kemik ve diş gelişimi için çocuklara günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu beyaz peynir yedirilmeli. Hastalıklara karşı dirençli olmaları, sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için her gün en az 5 porsiyon taze sebze-meyve verilmeli.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI
"Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performans azalması görülür. Peynir, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek ve yumurta yedirin.