ZARARLI GIDALAR
Patates kızartması: Patates kızartmasının içinde yüksek oranda akrilamid maddesi bulunuyor. Bu madde zamanla damar sertliği, şişmanlık ve kansere neden olabiliyor.
Sosis-salam: İçinde sodyum nitrit bulunan salam ve sosisin tüketilmesi kansere yol açıyor.
As itli içecek: İçerisinde asit barındıran bu içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
Hazır çorba: Toz haline getirilmiş, defalarca işlem görmüş, içinde çok fazla katkı maddesi bulunan hazır çorbalar kansere davetiye çıkartıyor.
Boyalı şeker: İçinde boya yapıcı kimyasalları barındıran şekerler diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.
Hazır meyve suları: Hazır meyve sularının katkı maddeleri içerir. Aynı zamanda glikoz yani şeker oranları da bir hayli yüksektir. Bu da çocukların sağlığını olumsuz etkiler. Anneler, evde taze sıkılmış meyve suyunu tercih etmelidir.
Kahve: Bazı çocuklar arkadaşlarından veya anne-babalarından görüp kahve içmek ister. Kahve bitkisi çocuklarda kalp krizine yol açmasının yanı sıra, uyuma zorluğu ve dişlerde sararma yapar.
Cips: "Cips yemek yağ içmekten farksız" diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten Alzheimer'e kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor.
Çiğ yumurta: İçinde bulunabilecek zararlı Salmonella mikrobu nedeniyle hastalıklara yol açıyor.
AÇIKTA SATILAN GIDALARA DİKKAT
Sokakta açık şekilde satılan besinler güvenilir ve temiz değildir. Uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşır. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinleri kesinlikle satın almayın, çocuğa yedirmeyin.
OKUL KANTİNİ GÜVENİLİR Mİ?
Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde dikkatli olmaları gerekiyor. Süt, ayran gibi ambalajlı besinlerin son kullanım tarihine bakılmalı. Tost, simit, poğaçaların da güvenilir olmasına dikkat edilmeli.
SÜT VE YOĞURT TÜKETİMİ ŞART
Kemik ve diş gelişimi için çocuklara günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu beyaz peynir yedirilmeli. Hastalıklara karşı dirençli olmaları, sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için her gün en az 5 porsiyon taze sebze-meyve verilmeli.
EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI
"Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performans azalması görülür. Peynir, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek ve yumurta yedirin.