Sinsi şeker cildi döker

Yavaş ve sinsice ilerleyen diyabet, vücutta ağır hasarlara yol açıyor. Saçınız kepekleniyorsa, cildiniz kuruysa ve işitme sorunu yaşıyorsanız bir doktora görünün!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2017 Güncelleme 02 Mayıs 2017, 01:06
Sinsi şeker cildi döker

İÇİNDEKİLER

Şeker hastalığı kandaki glikoz miktarının yükselmesi durumunda orta çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Diyabet tanısı konulmuş olan herkeste, sık idrara çıkma, sürekli su içme isteği gibi olağan belirtiler gözükmeyebilir. Bu belirtilerin dışında şeker hastalarında farklı belirtilerde kendini gösterebilir. İşte birçoğumuzun görmezden geldiği o sinyaller...

Horlama: Horlama oksijenin akciğerlere girmesini zorlaştırarak glikoz metabolizmasını bozar. Hava yollarını tıkayan kasın rahatlamasıyla normal nefesin kesintiye uğramasından dolayı şeker hastalığının gelişiminde baskın bir rol oynar.

Kepekli saçlar: Birçok insan gibi siz de bunun şeker hastalığı belirtisi olduğunu düşünmüyordunuz değil mi? Ancak bu haberimizden sonra dikkatli olmanızı öneririz. Çünkü vücudunuzda aşırı şeker oluştuğunda vücut bunu dışarıya atmaya çalışır. Bu durumun sonucunda kafa derisinde pullanma ve kepek sorunu meydana gelebilir. Cildiniz vücudunuzun en önemli organı olduğu için bu durum kendini belirgin olarak kafa derisinde gösterebilir.

Ciltte ortaya çıkan hassasiyet ve kuruluk: Şeker hastalığının en erken belirtileri arasında kandaki glikoz miktarının artması sonucunda ciltte meydana gelen değişimlerdir. Bu değişimler kuru, kaşınan ve hassasiyeti artmış bir cilde sahip olmanıza neden olur. Kaşıntı ve kuruluk kimi zaman ellerde, kollarda ve bacaklarda da görülebilir. Eğer cildinizde sürekli olarak kuruma, kaşıntı ve hassasiyet varsa kan şekerinizi ölçtürmenizde yarar var.

İşitme problemi: İşitme problemleri de şeker hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Televizyonun sesini yükseltiyorsanız ve anlatılan şeyleri tekrar ettiriyorsanız doktorunuza danışın.

ŞİFA MUTFAĞINIZDA
Kan şekeri seviyesini sabit tutmak veya yavaş yükselmesini sağlamak için önerilen besinler, aynı zamanda kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riskini azaltır.
Keten Tohumu: Yüksek miktarda besin lifi ve sağlıklı yağ asidi içeren keten tohumu şekeri düşürmek için kullanılabilir. Keten tohumu aynı zamanda, sağlıklı yağ asitleri olan ve vücudun üretmediği pmhe-3 ve omega-6 yağ asitleri ile genel sağlığınıza katkıda bulunur.
Badem: Sağlıklı yağ ve protein bakımından zengin olan fındık metabolizmayı güçlendirerek, insülin direncinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle şeker hastalığı riskini azaltmak için günde 10-15 adet badem tüketilmesi önerilmektedir.
Limon ve Elma Sirkesi: Asitli limon ve elma sirkesi yüksek karbonhidratlı yemeklerle birlikte tüketildiğinde glisemik indekslerinin düşmesine yardımcı olur.
Tarçın: Kötü kolesterol olarak bilinen 'düşük yoğunluklu kolesterol'ü düşürmek için etkili bir baharat olan tarçın aynı zamanda insülin etkisini taklit ederek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

BUNLARDAN UZAK DURUN
Pirinç gevreği
Beyaz ekmek
Baget
Kabak
Karpuz
Kavun
Patates kızartması
Beyaz pirinç
Dondurma