YAN DAMARLAR...
Hastalığın ortaya çıkmasında tıkanan damarın büyüklüğü, beslediği miyokard alanı ve kalbin fonksiyonlarına etkisi gibi birçok değişik faktör önem taşır. Sessiz iskemiye neden olan tıkanmalar, damarların daha alt bölümlerinde ve ana damar yerine yan dalların ya da daha az önemli olan dalların tıkanması sonucunda ortaya çıkar. na sıl tan ı konulur? Hiçbir belirti vermeksizin ortaya çıkan sessiz kalp hastalığı çoğu zaman tesadüfen yakalanmaktadır. Check-up sırasında, ekokardiyografi veya elektrokardiyografide kalbin bir bölümünün daha yavaş çalıştığı, daha az kasıldığı görülür. Elektroda buna ilişkin değişiklikler saptanır. Nedene yönelik araştırma yapılırken hasta kalp krizi öyküsünden söz etmese de görüntüleme yöntemleri buna ilişkin bulguları ortaya çıkarabilir. Hastada belirti olmasa bile özellikle koroner arter hastalığı için risk faktörlerine sahip insanlarda ileri tetkiklere başvurulmalıdır. Efor, miyokard perfüzyon sintigrafisi, stres eko kardiyografi gibi testlerden biri yapılarak hastalığın tanısı konulur. Tanı sonrası kalpteki problemin ciddi, damardaki sorunun ise yaygın olduğu bir takım kriterlerle anlaşılırsa hastaya anjiyo önerilir. Genç-yaşlı herkesin kalp hastalıkları tehlikesi açısından mutlaka düzenli olarak kontrollerini yaptırması önemlidir.
ŞEKER KOLESTEROL TEHLİKESİ
Kalp damar hastalığı olmayanlara risk faktörlerine yönelik bazı iyileştirici önlemler alınır. Diyabet, sigara kullanımı, hiperkolesterolemi (kötü huylu kolesterolün belli düzeyin üzerinde olması), tansiyon hastalığı gibi birden fazla risk faktörüne sahip kişilerde göğüs ağrısı yakınması dikkate alınarak bazen doğrudan koroner anjiyografi önerilir.
HANGİ BESİNLER KALP DOSTU?
Zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi besinler kalp sağlığını korur. Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzene sokar. Zeytinyağı özellikle kalp-damar sağlığı açısından yararlıdır. Somon, uskumru ve ton gibi balıklar, süt-yoğurt, kuşkonmaz, arpa, muz, pancar, ceviz, yeşil çay, domates, karpuz, keten tohumu ve soya gibi besinler kalbe iyi gelir.
KORUYUCU ÖNLEMLERE DİKKAT
Beslenme bozukluğu, hareketsiz yaşam, aşırı yağlı gıdalar kalp sağlığını tehdit ediyor. Kalp damarlarını korumak için egzersiz önem taşıyor. Sigaranın bırakılması, diyabetin kontrol altına alınması, obezite halinde diyetisyen kontrolünde kilo verilmesi, koruyucu önlem olarak öne çıkıyor.