Kuru fasulye-nohut hastalıkları unut
65 yaş ve üzerinde beslenme ayrı bir önem taşıyor. Kalp-damar hastalıkları, diyabet ve felç gibi hayati rahatsızlıklardan korunmak için uzmanlar haftada 2-3 kez kuru baklagil öneriyor
4 BESİN GRUBUNA DİKKAT
"İleri yaşlarda da yeterli ve dengeli beslenme; 4 besin grubunda bulunan gıdaların yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır" diyen uzmanlar, bunları şöyle sıralıyor: "Süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanayı yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite durumuna göre tüketmek gerekir." Uzmanlar ileri yaşlarda nasıl beslenmek gerektiğine ilişkin şu önerilerde bulunuyor:
KIRMIZI DEĞİL BEYAZ ET
● Az ve sık yemek yenilmelidir.
● Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır. İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.
● Kırmızı et yerine tavuk veya hindi eti tercih edilmelidir.
● Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir.
● Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir.
● Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.
● Kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Özel gün ve toplantılarda pasta, tatlı ve şekerleme tüketiminden olabildiğince kaçınılmalıdır.
● Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. ● Kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
● İçinde et bulunan yemekleri pişirirken ilave yağ konulmamalıdır.
● Yaşa uygun fiziksel aktivite artırılmalıdır.
ÇAY-KAHVE YERİNE AYRAN-IHLAMUR
Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketimi herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorba yaşlılar için en uygun içeceklerdir.
SALAMURADAN UZAK DURUN
65 yaş üzerindeki kişilerde yoğun olarak görülen, beyin kanamaları ve ölümlere yol açan yüksek tansiyondan korunmak için günlük tuz tüketimi kısıtlanmalı. Yemeklere ilave tuz eklenilmemeli ve tuz içeriği yüksek geleneksel besinler olan turşu ve salamuralardan uzak durulmalıdır.
GÜNDE 10 BARDAK SU İÇMEYİ UNUTMAYIN
Sıvı kayıpları ile bu kayıpların yol açtığı sağlık sorunları diğer yaş grubundaki kişilere göre 65 yaş üstü kişilerde daha yüksektir. Bu nedenle yaşlı bireyler günlük sıvı tüketimini artırmalı ve günde 8-10 su bardağı sıvı tüketmelidir.