Sahuru geçiştirme kiloları davet etme

Kilo alma endişesiyle sahur yapmayanlar dikkat! Oruç süresini uzattığınızda kan şekeriniz düşerek, iftarda ‘yedikçe yemek’ istersiniz. Bu da yağlanmayı kaçınılmaz kılar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Haziran 2016 Güncelleme 13 Haziran 2016, 00:44
Sahuru geçiştirme kiloları davet etme

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayında kilo alma endişesine kapılanlara Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan önemli uyarılarda bulunuyor. "Kilo sorunu olanların Ramazan'ı zayıflamak için fırsat görmesi, hatta 'aç kalmanın kilo verdireceği' düşüncesiyle sahur yapmayıp sadece iftarda beslenmesi son derece hatalı ve yanlıştır" diyen Dr. Tapan, tek öğün beslenenlerin kilo vermek yerine aksine kilo alacağını söylüyor. Dr. Tuba Kayan Tapan, Ramazan'da kilo kontrolü sağlamanın yollarını ise şöyle anlatıyor...

METABOLİZMA YAVAŞLIYOR
Gün boyunca aç kalanlar fazla ve hızlı yemek tüketir. Bu da beraberinde kilo artışı getirir. Diğer bir kilo alımı sebebi de uzun süre açlıkta metabolizma hızının yavaşlamasıdır. İftardan hemen sonra uyumamak, aksine 1-2 saat içinde yürüyüşler yapmak hem metabolizma hızının yavaşlamasını önler, hem de varsa hazımsızlık problemlerini giderir. Şeker dengesi bozuluYOr Sahura kalkmayıp, tek öğün beslenerek (yalnızca iftarda) Ramazan ayını geçirenlerin açlık süresi uzar. Bu da kan şekerinin daha çabuk düşmesine ve günlük yaşam kalitesini azaltmaya neden olur. Hipoglisemiye (düşük kan şekeri) giren bireylerde yedikçe yeme hissi oluşturur. Çok yemek yemenin ardından kişide öncelikle hiperglisemi (kan şekerinin yükselmesi), ardından hipoglisemi gelişir... Beraberinde kilo almak da kaçınılmaz olur. Yani aç kalmakla kilo verilmez.

YEDİKLERİNİZİ DENGELEYİN
Kilo alımıyla beraber, obezite riski artar ve kan değerleri negatif yönde etkilenir. Kilo almak istemeyenler, tatlı tükettikleri zaman, 1 dilim ekmek, 1 meyve ve 1 kase yoğurdu, o günkü beslenmelerinden çıkarmalıdır. Meyve suyu, kola gibi asitli içecekler yerine, meyvenin kendisini ya da ayran veya sade sodayı tercih etmelidir. Sahurda, reçel, bal, pekmez gibi hemen kana karışan basit şekerli ürünler tüketilmemelidir.

İFTAR DAVETLERİ ETKİLİ OLUYOR
Ramazan'da şişmanlamanın bir diğer nedeni de basit karbonhidrat alımının artmasıdır. İftar yemekleri ve davetlerde tatlı, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağlı besinlerin fazla yenilmesi sebze-meyvenin az tüketilmesi kilo aldıran bir başka nedendir. Fazla karbonhidrat, vücutta yağa dönüşür; kan yağları ve kan şekeri artar. Yaşlılar, hipertansiyonu olanlar ve kalp hastaları çok dikkatli olmalıdır.

İFTAR MÖNÜSÜ
1-2 adet hurma
1 kase çorba
10-15 dakika ara sonrası tavuk/et/balık (ızgara, haşlama, fırın)
Makarna, pilav (kepekli tercih edilebilir)
Tam tahıllı ekmek
Yoğurt, ayran veya cacık
Bol salata

İFTAR SONRASI ARA ÖĞÜN
1-2 porsiyon meyve
1 su bardağı süt

SAHUR MÖNÜSÜ
1 kase çorba
1-2 dilim peynir (az tuzlu)
Haşlanmış yumurta
Kepekli veya tam tahıllı ekmek
Taze meyve
Bol salata
2-3 tam ceviz içi

YARIN: Ramazan'da böbreklerinizi koruyun

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI