İftar sofrası karpuzsuz olmaz

Yaklaşık 17 saatlik oruç süresince susamamak için bazı besinleri sofradan eksik etmemek gerekiyor. Yüzde 91’i su olan karpuzun iftar sonrası, yüzde 96 su içeren salatalık ile domatesin ise sahurda tüketilmesi öneriliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Haziran 2016 Güncelleme 12 Haziran 2016, 00:00
İftar sofrası karpuzsuz olmaz

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için tüketilen gıdalar kadar içilen su miktarı da çok önemli. "İnsan yemek yemeden haftalarca yaşamasına rağmen susuz ancak birkaç gün hayatta kalabilir" diyen Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan, "Su, besinlerin sindirimi, emilimi, atımı, vücut ısısının düzenlemesi, eklemlerin kayganlığının sağlanması gibi birçok önemli göreve sahiptir" dedi. Günlük ortalama su ihtiyacının 2- 2.5 litre olduğunu belirten Tuba Kayan Tapan, Ramazan'da özellikle vücudun işlevlerini yerine getirmesi, su kaybını önlemek ve buna bağlı hastalıkları engellemek için su ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

TUZU AZALTMAK ŞART...
Gün içinde susamamak adına, sahurda çok tuzlu, baharatlı besinler tercih edilmemelidir. Salça, turşu, zeytin, hardal, salamura içerisindeki tuz oranından dolayı tüketilmemesi gereken besinlerdir. Yine, kızartmalar ve çok yağlı besinler de susuzluğu artırır. Şekerli, şerbetli gıdaların yerine meyve veya şekersiz komposto tüketilirse susama çok daha az olacaktır.

1 BARDAK ÇERİ DOMATESTE YARIM BARDAK SU VAR
Domates yüksek miktarda su içerir ve susuzluk hissini önler. Bu da domatesi sahurda tüketmek için yeterince iyi bir sebeptir. Ayrıca, çok iyi bir likopen kaynağıdır. Özellikle pişmiş domates ya da domates suyu daha fazla likopen barındırır. Salatalık yüzde 96 su içerir. Bunun yanı sıra ideal seviyede kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve başka mineralleri de barındırır. Sahurda salatalık yemek gün içinde susuzluğu önlemek için çok faydalı olacaktır.

SIVILARI HESABA KATMAYIN
İçilen çay, kahve, meyve suyu sıvı olarak adlandırılır. Hiçbiri suyun yerini almaz. İçtiğiniz suyu hesaplarken, bu sıvıları hesaba katmamak gerekir. Suyu da yavaş yavaş tüketmek önemli.

ÇAY-KAHVEYE DİKKAT!
Sahurda çay içilmemeli. Çay diüretik (sıvı atımı sağlayan) olduğundan idrar çıkışına sebep olur ve bu yüzden dehidrasyon sebebiyle susama yine çok olacaktır. Aşırı çay-kahve vücuttan su atımını artırır. Ramazan ayında iftardan sonra fazla miktarda çay-kahve içmek ertesi günkü oruçta susuzluk hissedilmesine sebep olabilir. Fazla miktarda tüketilirse aynı miktarda su tüketmeye de özen gösterilmelidir.

FERAHLATAN BESİNLER
Taze sebze-meyveler bağırsakta daha fazla kalır ve susuzluğu azaltır. Bu nedenle yüksek su ve lif içeren taze sebze-meyveleri iftar-sahur sofralarından eksik etmeyin. Karpuz, içeriği yüzde 91 su ve yüzde 6 şeker olan bir yaz meyvesidir. Bu özelliğinin yanı sıra yüksek C vitamini, beta karoten ve likopen içeriği de antioksidan özelliği göstermesini sağlar. İftardan sonra tatlı yerine karpuz tercih etmek çok daha faydalı olacaktır. Fakat miktar önemli. 1 parmak kalınlığında, 2-3 üçgen dilimi karpuzu geçilmemelidir.

İFTAR MÖNÜSÜ
1 kase ayran aşı çorbası
Fırında sebzeli tavuk
Buğday salatası
Zeytinyağlı taze fasulye
Şeftali tatlısı

SAHUR MÖNÜSÜ
Peynirli tost
Söğüş sebze
Muzlu süt
10 badem + 3 ceviz

KİLO BAŞINA 30 CC SU İÇİN
Mutlaka sahura kalmak ve en az 1-2 bardak su içmek gerektiğini söyleyen Dr. Tuba Kayan Tapan, şöyle konuştu: "Vücudu susuz bırakmamak için iftardan sahura kadar olan zamanda azar azar su tüketimi yapılmalı. Özellikle gün içinde yoğun aktivite halinde çalışanların terle kaybedilen mineralleri yerine koymak için, tansiyon problemi yoksa taze limon sıkılmış maden suyu veya tuzlu ayran içebilir. Her bireyin ağırlığıyla orantılı olarak su tüketmesi gerekir. İçilmesi gereken su miktarı kilo başına 30 cc olacak şekilde ayarlanabilir. Yani, 70 kilo olan bir kişi günde en az 2 litre, 80 kilo olanlar ise 2.4 litre su içmelidir.

YARIN: Ramazan'da kilo almamak için ne yapılmalı?

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI