Tansiyon-kalp gençlerin hali harap !

60 yaş ve sonrasında görülen ciddi hastalıklar artık yaşlanmayı beklemiyor, gençlerin de sağlığını tehdit ediyor... Sinsi hastalıklara karşı uyanık olup, erken tedbir almak can kurtarıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2016 Güncelleme 18 Mayıs 2016, 01:49
Tansiyon-kalp gençlerin hali harap !

İÇİNDEKİLER

Değişen hayat koşulları, küçük-büyük herkesin sağlığını tehdit ediyor. Bir zamanlar yaşlı nüfusta daha sık görülen kalp ve damar hastalıkları, artık gençlerin de yakasına yapışıyor. Stres, hazır-işlenmiş gıdalar, sigara-alkol kullanımı, sağlıklı yaşama ayrılan zamanın azalması tansiyon, yüksek kolestrol ve kalp yetmezliğine neden oluyor. Medical Park Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Bünyamin Yavuz, "Bir zamanlar 60 yaş ve üzeri kişilerde görülen kalp-damar hastalıkları artık yaşlanmayı beklemiyor. 45 yaş üstü herkes risk altında" diye uyarıyor.

15 DAKİKA AYIRIN
Tansiyon, kolesterol ve kalp yetmezliği hayatı tehdit ediyor. Uzmanlara göre 45 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üstü kadınlar risk grubu içinde. Ailede erken kalp hastalığı öyküsü olan herkesin mutlaka gerekli kontrolleri yaptırması gerekiyor. Doç. Dr. Bünyamin Yavuz, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliğinin organ hasarı başlamadan belirti vermediğine dikkat çekerek, "15 dakikalık bir muayene ile ömrünüze ömür katabilirsiniz" diyor. Erişkin nüfusta görülen kalp-damar hastalıklarının başında yüksek tansiyon geliyor. Doç. Dr. Yavuz kalp, böbrek, göz ve beyin damarlarının yüksek kan basıncına uzun yıllar sessizce direnebildiğini, bu nedenle de hastalığın belirti vermeden ilerlediğine dikkat çekiyor. Kontrol altına alınmadığında kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olan yüksek tansiyon, tekrarlanan ölçümlerle saptanıyor. Tanı, kan basıncının 1 hafta ara ile yapılan iki ayrı ölçümde 140/90 mmHg ve daha üzerinde çıkması ile konuluyor.

ÖKSÜRÜĞE DİKKAT!
Sık görülen kalp yetmezliği kalbin egzersiz sırasında dokulara kan pompalamada yetersiz kalmasıyla ortaya çıkıyor. İleri safhalarında dinlenme anında bile nefes darlığı, halsizlik, gece öksürüğü, düz yatamama gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Her yaş grubunda görülebildiği gibi özellikle 45 yaş üzerinde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle 45 yaş üzeri herkesin ekokardiyografi çektirmesi gerekiyor.

SARIMSAĞIN ETKİLİ GÜCÜ
Sarımsak yemek, günde 5 gramın altında tuz tüketmek, kilo vermek ve düzenli spor yapmak tansiyon düşürücü etkisi olan faktörlerdir. Akdeniz tipi diyetle (doğal sebze-meyveler) beslenmek, ilaç dışı tedavi yöntemlerindendir. Bu metotların denenmesine rağmen tansiyon düşmüyorsa mutlaka kalp doktoruna başvurulmalıdır.

DÜZENLİ CİNSELLİK KALBİ KORUYOR
"Kalbiniz sizin için günde 100 bin kez atıyor. Peki siz onun için ne yapıyorsunuz?" diye soran Doç. Dr. Bünyamin Yavuz şu tavsiyelerde bulunuyor: "Fiziksel ve duygusal olarak kendini iyi hisseden her birey, hastalıklarla mücadelesini daha sağlıklı sürdürür. Bu nedenle 45 yaş üzeri herkesin haftada en az iki kere ve en az 20 dakika sürecek yürüyüşler yapması gerekli. İmkanınız varsa yüzün. Burada sağlıklı beslenme, düzenli uyku da çok önemli. Ayrıca yapılan araştırmalar düzenli seks hayatı olan erişkin ve yaşlıların, kalp ve damar hastalıklarından ölme riskinin daha az olduğunu ortaya koydu. Bunu da göz ardı etmemek gerekir."