Çam-limon kokusu kanserin dostu

Ferahlatıcı etkisiyle tercih edilen limon ve çam kokulu oda spreyleri, mumlar, deterjanlar kanser yapıyor. Uzmanlar, ‘Canını seven, bu tarz ürünleri evine sokmaz’ diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mayıs 2016 Güncelleme 08 Mayıs 2016, 00:00
Çam-limon kokusu kanserin dostu

İÇİNDEKİLER

Adı bile herkesi korkutmaya yeten kanser, hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Öyle ki bilim dünyasının yaptığı son araştırmalar evlerimizde kanseri soluduğumuzu gösteriyor. 4. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi'nin konuşan Ankara Üniversitesi Hemotoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, kan kanserinden korunmak isteyenlerin kimyasallardan, tütünden ve obeziteden uzak durması gerektiğini söyledi.

EVİNİZİ HAVALANDIRIN
İngiltere'de yapılan çalışmada özellikle çam ve limon kokusu içeren çeşitli oda spreyleri, mumlar ve temizlik malzemelerinin içindeki maddelerin kapalı ortamda kansere yol açan formaldehit maddesine dönüştüğü tespit edildi. Doç. Dr. Toprak, bu tür kimyasalları kullandıktan sonra evi, odayı havalandırmanın önemli olduğuna dikkat çekti.

OBEZİTE TEHDİT EDİYOR
ABD'de yapılan bir araştırmada şişmanlığın bir kanser türü olan MDS'ye yol açtığı belirlendi. 2016 yılında MDS tanısı almış kadınlarda erkeklerden farklı olarak şişmanlığın bir risk faktörü olduğu saptandı. Obezite her iki cinsiyette de akut lösemiye zemin hazırlıyor ve erkeklerden farklı olarak kadınlarda yine kan kanseri türü olan miyelodisplastik sendroma yatkınlık yaratıyor.

ORAN BİNDE 8 YÜKSELDİ
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hematoloji bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Muhit Özcan ise kan kanseri tedavi oranının yüzde 90'lara kadar çıktığını açıkladı. Prof. Dr. Özcan, "Ancak hem dünyada hem de Türkiye'de kan kanseri görülme oranı binde 8 oranında arttı" diye konuştu.

SAÇ BOYASINA DİKKAT!
15 yıl boyunca saçını boyayan kadınlarda lenfoma, yan lenf kanseri gelişme riskinin arttığı tespit açıklandı. Özellikle koyu renk saç boyalarında bu oranın arttığı belirlendi.

SİGARAYI BIRAK ÖMRÜNÜ UZAT
Tütünü hayatımızdan çıkardığımızda tüm kanserlerde yüzde 30-40 oranında azalma yaşanacağını söyleyen uzmanlar, "Alkolü de bırakırsanız, yüzde 50 oranında kanserlerden kurtulma şansınız var" dedi.

SİYAH ÇAY DOST ÇIKTI
İtalya'da yapılan bir araştırmanın sonuçları yüz güldürdü. Türk insanının vazgeçilmezi olan siyah çayın kanserden koruduğu anlaşıldı. Araştırmaya göre; 9 yıl boyunca günde 2 büyük fincan siyah çay içenlerde kan kanseri riskinin azaldığı kaydedildi.