Doğru ritmi tuttur kalbini coştur!

Kalp sağlığı ihmale gelmiyor. Her yaşta görülebilen kalp atım hastalığı ‘AF’ de hayatı tehdit ediyor. Prof. Dr. Kılıçaslan, ‘Ritim bozukluğu kalp yetmezliğine ve inmelere yol açabilir’ diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2016 Güncelleme 27 Nisan 2016, 01:28
Doğru ritmi tuttur kalbini coştur!

İÇİNDEKİLER

Çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, göğüs ağrısı, bayılacak gibi olma hissi, baş dönmesi... Bu şikayetlere bir de nabız hızının yükselmesi eklendiğinde, kalp ritim bozukluğunu, yani Atriyal Fibrilasyon (AT) hastalığını işaret ediyor. Ancak her zaman belirti vermeyen bu hastalık sinsice ilerliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, "AF erken teşhis ve tedavi edilmediğinde can kayıplarına yol açıyor" diye uyarıyor. Prof. Dr. Kılıçaslan, her yaşta görülebilen, yaşla birlikte artan kalp ritim bozukluğunu şöyle anlatıyor...

DÜZENSİZ ATIMLAR
af kalbin kulakçıklarından kaynaklanıyor ve kulakçıkların her noktasında çok hızlı ve düzensiz bir elektrik aktivitesi ortaya çıkıyor. Bu da kalpte düzensiz ve hızlı kalp atımlarına neden oluyor. Normalde kalp 1 dakikada 60-100 arasında atım yaparken, AF'de kalp hızı dakikada 120 ila 150'ye kadar çıkabiliyor.
Hastalar en sık çarpıntı ve nefes darlığı yakınmaları ile hekime başvuruyor. Ayrıca hastalarda yorgunluk, rahatsızlık hissi, göğüs ağrısı, bayılacak gibi olma ve baş dönmesi de görülebilir. Bazı hastalarda AF sırasında hiçbir şikayet olmayabilir. Bu hastalarda tanı tesadüfen ya da AF'ye bağlı risklerin ortaya çıkması sonucunda yapılan testlerle konur.
Atriyal Fibrilasyon'da en önemli risk pıhtılaşma. Kalpte oluşan pıhtı yerinden kopup beyin damarlarını tıkarsa inme meydana gelir. İnme AF'nin en ölümcül riskidir. AF'li hastalarda inme riski 5 kat artmaktadır. Kalpten kaynaklanan felçlerin en sık nedeni AF'dir. İleri yaşlarda görülen felçlerin yaklaşık yüzde 25'i AF'ye bağlıdır. AF nedenli inmeler diğerlerine göre daha ağır ve daha ölümcül seyretmektedir. Ayrıca kalp büyümesi ve kalp yetmezliği oluşturabilen bir hastalıktır. AF nedeniyle kalp hızı uzun süre yüksek kalanlarda kalpte büyüme, kalp yetmezliği ortaya çıkıyor.

BU HASTALIKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Kalp ritim bozukluklarının özellikle belli hastalıklarda daha sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, bu hastalıkları şöyle sıralıyor: "Yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği gibi hastalıkların yanında şeker, tiroid ve kronik akciğer hastalıklarında daha sıklıkla görülmektedir. Bazı hastalarda hiçbir neden olmadan da AF görülebilmektedir."

KANSER KADAR TEHLİKELİ
AF'nin bazı bilim adamlarınca ritim hastalıklarının kanseri olarak değerlendirildiğini anlatan Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, şunları kaydetti: "Bunu söylerken AF'nin bir kanser olduğunu söylemiyorum. AF bir ritim bozukluğudur ancak çok inatçı olması, sinsi ve sessiz ilerlemesi, önemli risklerinin bulunması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle en zor ritim hastalığıdır."

İKİ AYRI TEDAVİ YÖNTEMİ VAR!
PROF. Dr. Fethi Kılıçaslan, AF tedavisinde son yıllarda radyofrekans enerjisi kullanılarak kalpte ritim bozukluğu alanlarının yok edilmesine dayanan ablasyon tedavisi ile yüzde 80'e varan başarılı sonuçlar aldıklarını vurguladı. Tedavi yöntemlerini şöyle anlattı: "Ablasyon tedavisi kasık bölgesindeki damarlar aracılığıyla kalbe ulaşılarak kalpte çarpıntıya neden olan odakların yok edilmesidir. Bu tedavi radyofrekans enerjisi kullanılarak odakların yakılması veya cryoablasyon kullanılarak odakların dondurulması şeklinde iki türlü yapılabilmektedir. Hangi ablasyon yönteminin kullanılacağı hastaların durumu ve doktorun tercihine kalmıştır."

ŞİKAYET VERMEYEBİLİR
İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kaya Bilge de, AF'nin belirti vermeden ilerleyebileceğini belirterek, şikayet olmasa da 65 yaş üzeri herkesin EKG çekilmesi gerektiğini vurguladı.