Muz-mango-elma tansiyonu zıplatma

Dünyada en yaygın görünen hastalıklardan biri olan hipertansiyonla mücadelede beslenme önemli rol oynuyor. Uzmanlar, doğru gıdalarla tansiyonun dengede tutulabileceğini belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2016 Güncelleme 10 Mart 2016, 02:00
Muz-mango-elma tansiyonu zıplatma

İÇİNDEKİLER

Yüksek tansiyondan yakınanların sayısı artarken; bu hastalığın beslenmeyle kontrol altına alınıp, tetikleyebileceği kalp, beyin, göz ve böbrek hastalıklarından korunmanın mümkün olduğu belirtildi. Hipertansiyonu önlemenin ilk kuralının, yaşam tarzınızı düzgün beslenecek ve egzersiz yapacak şekilde ayarlamak olduğunu vurgulayan uzmanlar, tansiyonu düzenleyecek gıdaları şöyle sıraladı...

TAHILLAR:
Kan basıncını düşürmeye yardımcı lif zengini olan esmer pirinç, kepekli ekmek, arpa ve yulaf gibi tam tahılları beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

SEBZELER:
Her gün yeşil yapraklı başta olmak üzere 2-3 kase farklı renklerdeki sebzelerin çiğ ve haşlanmış olarak tüketilmesi önerilir. Brokoli, patates, ıspanak, domates ve kabağı sofranızda mutlaka bulundurun.

KURUYEMİŞ:
Badem, fındık, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler sağlıklı birer yağ kaynağı olarak tüketilebilir.

MEYVELER:
Muz, elma, çilek, kavun, şeftali, ananas, mango ve turunçgiller
tansiyonu dengelemek için iyi seçenekler arasındadır.

BALIK:
Protein tansiyonu düşürmek için önemli olmasına karşın proteinin hangi kaynaktan alındığı da önemlidir. Kaliteli protein kaynağı olarak somon, ton, mezgit gibi soğuk su balıklarını tüketebilirsiniz.

BAHARATLAR:
Aşırı tuz tansiyonu yükseltir. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine kurutulmuş baharatlar kullanabilirsiniz.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Hipertansiyon, bir doktor tarafından, tansiyon aleti ile ölçülerek teşhis edilir. Ölçüm sonucunda kan basıncınız 140/90 veya daha fazla ise hipertansiyonunuz olduğu ortaya çıkar. Daha kapsamlı bir teşhis için fiziksel muayeneden de geçebilirsiniz. Kan testleri ve EKG de teşhis için kullanılır.

HİPERTANSİYON NEDİR?
yüksek tansiyon, atardamarların sürekli bir şekilde kan basıncını yükseltmesi demektir. Kan basıncı, kanın, kan damarlarının duvarlarına yaptığı baskıdır. Basınç ne kadar çoksa, kalp o kadar hızlı atar. Hipertansiyon organların zarar görmesine, hatta kalp krizine neden olabilir.

NORMAL OLAN KAÇTIR?
Normal bir insanın kan basıncı 120/80'in altındadır. 120, kasımlı ölçümü (atardamarlardaki en yüksek basıncı) belirtirken 80, diyastolik ölçümü (atardamarlardaki minimum basıncı) belirtir. Kan basıncı 120/80 ile 139/89 arası olduğunda hipertansiyona yatkınlık olabilir. 140/90 ise hipertansiyondur.

SÜT ÜRÜNLERİ:
Kalsiyum, damar sağlığı ve damar tıkanıklığını önlemek için gerekli mineraller arasındadır. Kalsiyum bakımından zengin yoğurt, süt ve peynir gibi besinleri günlük beslenmenize eklemek tansiyonu normal değerlere çekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tüketilen süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olmasıdır.

YÜKSELTEN FAKTÖRLER
Sigara kullanımı
Obezite ve fazla kilolar
Hareketsiz yaşam tarzı
Fiziksel aktivite eksikliği
Fazla tuz tüketimi
Kalsiyum, potasyum ve magnezyum eksikliği
Doğum kontrol hapları gibi ilaçlar
D vitamin eksikliği
Diyabet
Stres
Yaşlanma
Ailedeki genetik yatkınlık
Kronik böbrek hastalıkları
Tiroid problemleri, tümörler