Ağrıların dili var

Ayak, baş, sırt ve karın ağrısını basite almayın. Uzmanlar bu ağrıların şeker, kalp ve romatizma rahatsızlıklarını işaret edebileceğini belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Şubat 2016 Güncelleme 19 Şubat 2016, 01:04
Ağrıların dili var

İÇİNDEKİLER

Vücudun herhangi bir yerinde kendini gösterebilen ağrılar ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Uzmanlar bu rahatsızlıklara karşı erken önlem alınmasının hastalıkların ilerlemesini engellemede önemli olduğunu aktarıyor. İşte dikkat edilmesi gereken o ağrılar...

Ayaklarda ve bacaklarda yanma/ağrı: Şeker hastalığının ilk belirtilerinden olan bu ağrılar sinirlerde bir hasar olabileceğini de gösterir. Yüksek glukoz düzeyleri sinir harabiyetine sebep olduğu için geceleri ayak ağrıları ve kramplara neden olabilir.

Göğüs, boğaz, çene, omuz, kol ya da karın ağrısı: Çoğunlukla kalp krizinin belirtisidir. Ancak, kalp krizi ilk olarak ağrıyla değil başka şikayetlerle başlar. Kalp hastaları genelde göğüslerinde bir baskı olduğunu ve bu durumda ellerini göğüslerine götürerek orada bir ağrı olduğunu savunurlar. Bu sorun ayrıca çene, boğaz, sol omuz ya da kolda ve karında da görülebilir. Kadınlarda ise kalp hastalığı belirtileri genelde şişkinlik ve karın ağrısı şikayetiyle başlar.

Sırtta ya da kürek kemiği arasında ağrı: Genelde romatizmanın işaretidir. Bazen kalp krizi riski de olabilir. Ana atardamarda bir tehlike olması durumunda ani bir ağrı saplanabilir. Böyle bir risk taşıyan kişilerde yüksek tansiyon da görülebilir.

Karın ağrısı: Şiddetli bir karın ağrınız varsa bu apandisit olabileceği gibi pankreasta bir problemin, mide ülserinin işareti de olabilir.

Baldır ağrısı: Derin damarlarda ortaya çıkan bir pıhtılaşma bu ağrıya sebep olabilir. Pıhtılaşmaya ise uzun yolculuk, hamilelik ve yaşlılık neden olabilir.

BELİRSİZ AĞRILAR
Bazen fiziksel semptomlar depresyon belirtisi olabilir. Örneğin baş ağrısı, karın ağrısı gibi şikayetlerin aynı anda görülmesi depresyon riskini artırır. Ayrıca depresyonda olduğunuz zaman ağrıları tanımlamak da zorlaşır. Bir gün başınız ağrırken diğer gün başka bir yeriniz ağrıyabilir. Fiziksel olarak yaptırdığınız muayenelerde de bir şey çıkmıyorsa depresyon ilk şüphelenmeniz gereken hastalıktır.

ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISI
Eğer başınız hiç ağrımadığı kadar ağrıyorsa hemen bir uzmana başvurmalısınız. Eğer grip ya da nezleyseniz bu ağrının sebebi sinüzitler olabilir. Ne yazık ki, şiddetli baş ağrıları bazen bir beyin tümörünün habercisi de olabilir. Ciddi hastalıkların çoğunun belirtisi sebepsiz baş ağrısıdır. Geçmeyen şiddetli bir baş ağrınız varsa doktora gitmeniz de fayda var.