KOAH'a karşı 8 koruyucu

Domuz gribi vakalarının arttığı şu günlerde koah hastaları, riskli grupta yer alıyor. Bu nedenle hastaların doktor önerilerini ciddiye alması hayati önem taşıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2016 Güncelleme 11 Ocak 2016, 00:00
KOAH’a karşı 8 koruyucu

İÇİNDEKİLER

Sıklıkla griple karıştırılan zatürre ölümcül olabiliyor. Bazı hastalıkların zatürreye yakalanma riskini artırdığını söyleyen uzmanlar, bunları şöyle sıraladı: KOAH, bronşit, kistik fibroz, diyabet, böbrek hastalığı, kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı ve kanser. Aynı zamanda, dalağı alınmış olan hastalar, kronik alkolikler, beslenme bozukluğu olanlar, gribal enfeksiyon geçirenler, uzun süreli kortizon veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar ile bakım evlerinde yaşayanlar da risk altında bulunuyor.

Solunum yollarını tutan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes verirken ıslığa benzer ses, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Özellikle sigara içenlerde ortaya çıkan bu hastalığın geriye dönük tedavisi olmuyor. Uzmanlar, KOAH hastalarına domuz gribi vakalarının hızla arttığı günümüzde hayati önem taşıyan 8 öneride bulunuyor. KOAH olanların bu önerileri ciddiye alıp uygulaması korunmada önemli rol oynuyor.

1- Mutlaka grip aşısı yaptırın. Ayrıca 5 yılda bir zatürre aşısı olmayı ihmal etmeyin.
2- Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde mümkünse dışarı çıkmayın.
3- Sigarayı ve her türlü tütün içeren maddeyi hayatınızdan tamamen çıkartın.
4- Bulaşıcı mikroplardan dolayı kalabalıktan olabildiğince uzak durun.
5- El temizliğinize ve hijyene önem verin.
6- Grip ya da soğuk algınlığı gibi bir hastalığa yakalandığınızda vakit kaybetmeden doktora gidin.
7- Tıka basa yemek yemeyin ve sık beslenin.
8- Soğuk-rüzgarlı günlerde ağızburnunuzu atkıyla kapatın.