Kalp dostu hamsi

Ülkemizde bolca avlanan hamsi balığı, içeriğindeki doymamış yağ asitleriyle kalp krizini önlüyor. Dr. Karahan, 'Hamsi kalp-damar hastalıklarına karşı korur' diyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Kalp dostu hamsi
HER fırsatta balık yenilmesini isteyen uzmanlar, hamsinin faydalarını saymakla bitiremiyor. Dr. Burhan Karahan da, hamsinin içerdiği doymamış yağ asitleri nedeniyle kalp-damar hastalıklarından koruduğunu belirterek, "Araştırmalar, balık tüketiminin ani kalp ölümlerini azalttığını ortaya koymuştur" diyor. Balıkların doymamış yağ asitleri olan Omega-3 yağ asitleri yönünden son derece zengin olduğuna dikkat çeken Dr. Burhan Karahan, bunun sağladığı faydaları ise şöyle anlatıyor:

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
"Omega 3 yağ asitleri, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürürken az da olsa, HDL-kolesterol denilen iyi kolesterol seviyelerini arttırır (HDL-kolesterol, kandaki kötü kolesterolü temizleyici etki göstererek damarları korur). Pıhtılaşmayı zorlaştırır, ayrıca tansiyon düşürücü ve kalp hızını da azaltıcı etkileri de vardır ki, tüm bu etkiler, kalp damarlarının tıkanmasına karşı koruyucudur. Yapılan araştırmalar, balık tüketiminin ani kalp ölümlerini azalttığını ortaya koymuştur. Hamsi de, içerdiği doymamış yağ asitleri (omega 3) nedeniyle kalp-damar hastalıklarından korur."

KIZARTMA YERİNE BUĞULAMA YAPIN
Balığın kızartma şekilde tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burhan Karahan, en yararlı pişirme yöntemini şöyle anlattı: "Balıkları yağda kızartma şeklinde değil, ızgara, buğulama veya fırında pişirmek önemlidir. Yetişkin bireylerin haftada iki kez hamsi veya doğal başka balık çeşitlerini tüketmeleri koruyucu etki gösterir. Sadece hastaların değil, sağlıklı bireylerin de uzun vadeli korunma için mümkünse
balık tüketmesi yerinde olacaktır."