Öksürüğe bak hastalığı anla

Solunum yolları hastalıklarının ilk belirtilerinden öksürük ve çeşitleri ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Prof. Dr. Akçay, 'Çocuğunuzun nasıl öksürdüğü önemli. Uzun sürüyor ve kan geliyorsa dikkat'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2015 Güncelleme 31 Ekim 2015, 00:18
Öksürüğe bak hastalığı anla

İÇİNDEKİLER

Çocuklarda ortaya çıkan öksürük ebeveynleri en çok huzursuz eden hastalık belirtileri arasında yer alıyor. Öksürüğün çocuğun uyku düzenini bozduğunu ve hayat kalitesini etkilediğini anlatan Liv Hospital Çocuk Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay öksürük tipleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor...

KURU ÖKSÜRÜK:
Balgamın olmadığı daha çok irritasyona bağlı olan öksürük tipidir. Sıklıkla soğuk algınlığı nedeniyle görülür. Boğazdaki enfeksiyon nedeni ile irritasyona bağlı öksürük görülür. Bademcik iltihabı, laranjit, sinüzit gibi üst solunum yollarında enfeksiyon kuru öksürüğe neden olabilir. Alerji nedeniyle olan öksürükler genelde kuru öksürük şeklindedir. Alerjik astımda kuru öksürük görülür.

BALGAMLI ÖKSÜRÜK:
Genellikle akciğerdeki enfeksiyon nedeniyle olan öksürüklerde görülür. Öksürükle beraber balgam vardır. En önemli nedeni akciğerdeki enfeksiyondur. Zatüre bakterilere, virüslere, mantarlara bağlı olabilir. Hava yollarında sıvı veya mukus nedeniyle olur. Özellikle yüksek ateş varsa akla zatürre gelmelidir. Soğuk algınlığına bağlı zaman zaman balgamlı öksürük görülür. Özellikle sabah kalkınca oluyorsa ve 1-2 aydan daha uzun öksürük oluyorsa akciğerlerin bronşlarında harabiyet sonrası gelişen bronşektazi nedeniyle olabilir.

KURUP ÖKSÜRÜĞÜ:
Trakea ve larinkste viral enfeksiyon sonrası bu bölgede ödem gelişmesi sonucu aniden havlama şeklinde öksürük olur. Kurup hastalığında görülen bu öksürüğe kurup öksürüğü denir. Nefes borusunun girişinde gelişen ödem nefes borusunu daralttığı için nefes almada güçlük ve sesli nefes alma görülür. Bu hastalığın tipik öksürük şekli havlama şeklinde öksürük görülmesidir.

BOĞMACA ÖKSÜRÜĞÜ:
Boğmaca mikrobu tarafında oluşan bir öksürüktür. Gribal enfeksiyon gibi başlayan öksürük 1-2 hafta içinde boğulmalar şeklinde olmaya başlar. Öksürük krizleri sonrasında derin nefes alma olur. 2-3 ay kadar süren bir öksürük olur. Hafif ateş ve burun akıntısı da genelde birlikte olur.

HIRILTILI ÖKSÜRÜK:
Astım veya bronşit gibi hastalıklar sırasında akciğerde bronşların daralmasına bağlı hırıltı ile birlikte öksürük vardır. Islık çalma şeklinde akciğerlerden ses gelebilir.

PSİKOJENİK ÖKSÜRÜK:
Fiziksel nedenlerle açıklanamayan öksürüktür. Genellikle gribal enfeksiyon sonrası devam eder. Öksürük şekli genelde tekrarlayıcı kuru öksürük şeklindedir ve farklı bir seste öksürük olur. Uykuda olmaz ve uyandığında öksürük olur.

NE ZAMAN DOKTORA GİTMEK GEREKİR?
2-3 haftadan daha uzun sürüyorsa,
Gün geçtikçe artıyorsa,
Çocuğun günlük aktivitelerini etkiliyorsa,
Kanlı balgam varsa,
3 aydan küçük bir çocukta öksürük gelişmişse,
Morarma oluyorsa,
Öksürük peş peşe ve boğulur tarzda oluyorsa, arkasından kusma görülüyorsa,
1 yaş altında sık kusmalarla birlikte öksürük varsa değerlendirmek için bir mutlaka doktor tarafından incelenmesi gerekir.