Yoğurt ıspanak fazla tuzu bırak

Yorgunluk, kilo alımı, yüksek kolesterol gibi belirtilerle ortaya çıkan tiroid hastalığında dengeli iyot alımı hayati rol oynuyor. Uzmanlar, 'İyot sadece tuzda değil, ıspanak ve yoğurtta da bulunuyor' diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2015 Güncelleme 22 Ekim 2015, 02:19
Yoğurt ıspanak fazla tuzu bırak

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de iyot eksikliğine bağlı tiroid hastalıkları ve guatr sıklığını azalmak için iyotlu tuz tüketimi teşvik ediliyor. Ancak tuz tüketiminin fazlalığına bağlı olarak sağlık sorunları yaşanıyor. Sağlıklı bir kişinin gün içerisinde en fazla bir çay kaşığı tuz tüketmesi gerekliliğine dikkat çeken İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü'nden Uzm. Dr. Mari Benli, "Aşırı tuz, hipertansiyon, inme, kalp hastalıkları, böbrek hastalığı, mide kanseri, şişmanlık ve kemik erimesi riskini arttırır" diyor. Uzmn. Dr. Benli, yemekleri tatlandırmak için tuzun yerine soğan ve sarımsağın da yenilebileceğini belirterek, iyot alınabilecek besinleri ve önerilerde bulunuyor:

Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. 1 kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını, 1 bardak inek sütü yüzde 40'ını, 1 yumurta yüzde 20'sini karşılar. Hayvanların aldıkları besin ile orantılı olarak kırmızı ette ve tavuk etinde de değişik oranlarda iyot bulunur.

BALIK İYOT DEPOSU
Derin sularda, okyanuslarda yaşayan büyük balıklarda iyot daha fazla bulunur. Kabuklu deniz ürünleri ve uzak doğu mutfağında kullanılan deniz yosunları da zengin iyot içerir. 100 gr. yağsız tuzlu su balıklarında ortalama 100 mg iyot bulunabilir. En çok iyot içerenler ton balığı, morina balığı ve mezgit balığıdır. 200 gram balık günlük iyot ihtiyacımızın en az yarısını karşılamaktadır.

Sebzelerde genelde iyot daha az oranda bulunur. İyot oranı en yüksek sebze ıspanaktır. Meyveler genellikle iyi iyot kaynağı değildir. İyot oranı en yüksek meyve çilektir. 6-7 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yüzde 8'ini sağlar.

BROKOLİ TİROİDİN ÇALIŞMASINI YAVAŞLATIYOR
Turpgillerden olan beyaz lahana, brokoli ve karnabahar gibi sebzeler çiğ olarak çok fazla miktarda tüketildiğinde tiroid bezinin az çalışmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle sebzeleri buharda ya da haşlayarak yiyin.

LAHANADA BULUNAN BÜYÜK TEHLİKE
İyot alımı yeterli olsa bile bazı besin maddeleri de tiroid bezinin iyodu tutmasını, dolayısıyla tiroid bezinin çalışmasını engelleyerek guatra sebep olur. Karalahana her gün, hatta günde birkaç öğün tüketildiğinde tiroid bezinin çalışması bozulur ve tiroid büyür.