Ekşi koruma!

Sık sık hastalananlar dikkat! Uzm. Dr. Şamilgil, kışı hastalıksız ve zinde geçirmek için şu tavsiyelerde bulundu: 'Ev yapımı turşu, sirke ve şalgam tüketin. Spor yapın'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2015 Güncelleme 17 Ekim 2015, 00:00
Ekşi koruma!

İÇİNDEKİLER

Kış mevsimine günler kala sağlığına dikkat etmeyenler için hastalıklarla çekilmez hale gelebiliyor. Beslenme, uyku ve egzersiz programı ise bu işte başrolü oynuyor. İstanbul Florence Nightingle Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, kışı sağlıklı ve dinç geçirmenin yollarını sıralıyor:

* Kışın bitki örtüsünün değişimi sırasında rüzgarla dağılan toz ve yaprak gibi arık maddeler alerjiye neden olabiliyor. Bal tüketimi ise bu durumda aşı gibi koruma sağlıyor.

* Kolay hastalanmamak için probiyotik yani faydalı bakteri içeren doğal yoğurt, sarımsak, soğan, sirke, ev yapımı turşu, boza, kefir, şalgam, bol taze koyu yeşil, koyu kırmızı, mor renkli sebzeler, nar, sarımsak, soğan ve C vitamini içeren narenciye tüketimi öneriliyor.

* Kuşburnu, nane-limon, zencefil, tarçın, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

* Şekerli unlu gıdalar, şekerli meşrubatlar ise virüslere karşı bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Uzak durun.

* Kışın sık tüketilen pancar, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, tansiyonu dengeliyor.

* Mikrobik hastalıklara yakalanıldığında yüksek oranda C vitamini içeren besinler yanında tavuk suyu çorba, tarhana, balık, kırmızı et yemek iyileşmeyi hızlandırıyor.

EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ!
Mevsim sel ısı farkına uyum sağlamak için haftada en az 3 gün dışarıda 30-40 dakika yürüyüşe çıkmak gerekiyor. Egzersiz ayrıca mevsimsel depresyon riskini de en aza indirgiyor. Öte yandan serin havada yapılan egzersizin, daha çok kalori yakmayı sağladığı gibi soğuğa dayanıklılığı arttırdığı da biliniyor.