Tahin roka hastalıkları kovala
Yaz aylarına veda ederken, sonbahar rahatsızlıklarını da beraberinde getirdi. Uzmanlar grip ve nezleye karşı bağışıklığı artıracak, tahin, kayısı ve rokayı önerdi
Dolayısıyla vücudu hastalıklardan korumakla görevli bağışıklık sisteminin savaşı da yazın bitmesiyle başlıyor. Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte bağışıklık sisteminizi de güçlendirmek büyük önem taşıyor. Bunun yolu da dengeli beslenmekten geçiyor. İşte uzmanlardan sonbaharı hastalıklardan uzakta geçirmenin yolları...
Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze-meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. A vitamini vücutta savunma sisteminde görev alır, enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli. Her gün 3-4 adet kuru kayısı yenilmeli, haftada 1-2 kez yumurta tüketilmeli.
Önemli antioksidanlardan bir diğeri de C vitaminidir. Vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler C vitamini içerir.
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E Vitaminidir. E vitamini de güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir. n Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri ise antioksidandır ve bağışıklığı güçlendirir.
Probiyotikler bağışıklık sisteminin uyarılması, barsakların enfeksiyonlara karşı korunmasında etkilidir. Yoğurt, kefir tüketin.BUNLARA DİKKAT!
Hamur işleri, krema, sakatat, sucuk gibi yağ içeriği yüksek gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı. Izgara, buğulama, haşlama gibi yöntemler kullanılmalı.
Çay ve kahve yerine C Vitamini içeren kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Vücuttaki toksinleri atmak için günde 2.5 litre su tüketilmeli. n Haftada 3 gün düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Her öğünde salata ve sebze tüketilmelidir.
C Vitamini yüksek miktarda içeren turunçgiller, yeşil biber, karnabahar, ıspanak, roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler yiyin.
Haftada 2-3 kez düzenli balık tüketilmelidir.
Yumurta, süt, yoğurt, peynir, et gibi yüksek proteinli gıdaları düzenli tüketin. n Haftada 2 kez mercimek, barbunya, nohut gibi kurubaklagiller tüketilmelidir.