Limonata ayran şeker gibi bayram

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Limonata ayran şeker gibi bayram
Ramazan Ayı boyunca 2 öğün beslenme alışkanlığımız bayramın gelmesiyle değişiyor. Kişilerde tansiyon yükselmesi, çarpıntı ve nefes darlığı gelişebiliyor. Risk altındaki kişilerde ise kalp krizi rahatlıkla tetiklenebilirken, diyabet hastalarında da şeker krizi gelişebiliyor. Bu nedenle Ramazan Bayramı'nda tüketeceğimiz besin ve içeceklere çok dikkat etmemiz gerekiyor. Acıbadem Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, bayramda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor...
Hafif bir kahvaltı ile başlayın: Oruç sonrasında ilk kahvaltı genelde önemseniyor ve kahvaltılıklar fazla çeşit olabiliyor. Ancak bayrama hafif bir kahvaltı ile başlamanız yorgunluğu önleyecek ve gün içinde tansiyon ile kalp ritminin normal aralıkta seyretmesine katkı sağlayacak.
Güllaç alışkanlığını bayrama taşıyın: Ramazan ayına has güllaç tatlısı bayramda da sofranızdaki yerini almalı. Tercih edebileceğiniz diğer tatlılar ise sütlaç ve irmik tatlısı olmalı. Sindirimi kolay olan bu tatlılarla mide gerilmesini engelleyerek; ritim bozukluğu ve tansiyon ataklarının önüne geçebilirsiniz.
Meyve tabağı en sağlıklı tercih: Tatlı yerine misafirlere bir porsiyon soğuk karpuz ya da kavun gibi meyve ikram edin. Yapılan araştırmalarda; günlük 3-5 porsiyon taze meyve tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.
İkramları ara öğünlere denk getirin: İkramların ara öğünde tüketimi sayesinde ise kan şekeri sabit tutulabiliyor. Ayrıca ana öğünlerde alınacak olan fazla besinin de önüne geçilmiş oluyor.
Tercihiniz bitter çikolata olsun: Bitter çikolata damar dostudur. Yapılan araştırmalarda; günlük 5-7 gram düzenli bitter çikolata tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiş.
Su, ayran ya da limonata: Özellikle evde hazırlanan, tuz ve şeker oranı düşük olan ayran veya limonata ile yazın vücudunuzun artmış sıvı ihtiyacını yerine koyabilirsiniz. Su, ayran ve limonata mideye dost olup, büyük kısmı bağırsaktan emiliyor ve vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı oluyor.
Hayır demeyi öğrenin: Bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat zengini besinler midenin yükünü artırıyor ve kan şekeri dengesini bozuyor. Bu yüzden aşırı kalorili tatlılara hayır demeniz sağlığınız için önemli.
Açık büfe tuzağına dikkat edin: Bayramı tatilde geçirecekseniz açık büfe ile alacağınız fazla ve karışık gıdalar, mide ile bağırsak bozukluklarına neden oluyor hem de tansiyonu yükseltiyor. Ayrıca ağır yemekler kanı koyulaştırıyor ve kalp krizi riski artıyor.
Öğle saatlerinde ziyarete gitmeyin: Güneş ışınlarının dik geldiği 12.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin. Çünkü aşırı sıcaklar tansiyon ataklarını ve kalp krizi gelişimini tetikleyebiliyor.
Spor için fırsat yaratın: Unutmayın akşam serinliğinde yapacağınız yarım saatlik yürüyüş, vücudunuza sağlık ve zindelik katacaktır.