Her derde deva gizemli hünnap

Mayhoş tadıyla dikkat çeken hünnap sakinleştirici etkisinin yanında kalp ve kemikleri de koruyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mart 2015 Güncelleme 09 Mart 2015, 01:37
Her derde deva gizemli hünnap

İÇİNDEKİLER

Düşük kalorisiyle ön plana çıkan hünnap meyvesi, tam bir enerji deposu. Uzmanlar, hacim olarak çok küçük olmasına rağmen sağlık açısından çok büyük faydaları olduğunu belirterek, "Hünnapın çok ince ve yenilmesi mümkün olan kabuğu vardır, hazmı kolaydır. Genelde ham olarak tüketimi tercih edilir. Olgunlaştığı zaman çok yakından tanıdığımız kuru üzüme görüntü olarak çok benzemektedir" diyor. Uzmanlar, bol miktarda A ve C vitamini içeren kalsiyum, magnezyum ve fosfor zengini hünnabın faydalarını şöyle sıralıyor...

KANSER HASTALIKLARINI ENGELLEYEBİLİR: Çok etkili bir antioksidan olmasından dolayı kanserli hücrelerin etkisini azaltabilmektedir. Bunun yanında Çin'de çok yaygın olarak kanser vakarına karşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

KİLO VERMEYİ KOLAYLAŞTIRIR: Hünnap düşük kalorili bir besin kaynağıdır, bu yüzden zayıflamak isteyenler için önemli bir besin kaynağı olabilir. Özellikle sporcular tarafından tüketilmesi tercih edilen hünnap aynı zamanda kaybedilen enerjinin tekrar toplanması için antrenmanlardan sonra tüketilmektedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR: Yoğun miktarda C ve A vitamini ve potasyum içeren hünnap bağışıklık sisteminin güçlenmesine ciddi anlamda katkı sağlar. Bu nedenle özellikle kış aylarında meydana gelen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir ve kısa zamanda sonuç alınabilir.

STRESLE BAŞ EDER: Bu mükemmel meyve sinir sistemi üzerinde direkt etkisi olan nadide meyvelerden sadece bir tanesidir. Hünnap yaygın olarak stresle mücadelede kullanılır, aynı zamanda anti-depresan özelliği olduğuna inanılır. Bu özelliğinden dolayı hünnap stres atmak için ideal bir meyvedir.

ENERJİ SANTRALİ: Kalorisi düşük olmasına rağmen etkili bir enerji kaynağıdır. Özellikle yorucu iş günü veya antremanlardan sonra hızlı bir şekilde enerji depolamak için bir miktar hünnap tüketimi yeterlidir.

DİŞ, KEMİK VE KAS SAĞLIĞINI KORUR : Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan bu sihirli meyve kemik diş ve kas sağlığını koruyucu özelliği vardır. Aynı zamanda iyi bir magnezyum deposu olan hünnap kas sağlığını koruma noktasında da önemli rol üstlenebilir.

KAN AKIŞINI HIZLANDIRIR: Hünnapın içerdiği niasin aynı zamanda kan dolaşımı için de faydalı bir maddedir. Kanın dolaşımının düzenli olabilmesi için hünnap tüketimine yönelmekte fayda vardır.

CİLT SAĞLIĞI: Hünnapın etkili bir antioksidan olması cilt ve saç sağlığı açısından da önemlidir. Cilt hastalıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırabilir. Çin'de yaygın olarak güneş yanıklarına ve kızarıklıklara karşı kullanılmaktadır. Kuru ciltlerin tedavisinde etkili olabilir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ RAHATLATIR:  Hünnap sindirim sistemi için faydalıdır. Özellikle kabızlığa karşı anlık sonuçlar almak mümkün. İştah açıcı özelliği olmasına rağmen hazmı kolaylaştırdığı ve bağırsak hareketlerini artırdığı için kilo aldırmaz.

KALP SAĞLIĞINI KORUR: Hünnap bol miktarda potasyum içerdiğinden dolayı özellikle kalp sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunur, dolaylı olarak inme, kalp krizi, felç gibi risklere yakalanma seviyesini düşürür.