Kısırlığa fıstık gibi şifa!

Küçük-büyük herkesin tükettiği fıstık her derde deva oluyor. Folik asit içeren bu kuruyemişin gebe kalmayı kolaylaştırdığı bildiriliyor...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Kısırlığa fıstık gibi şifa!
Kurutularak tüketilen ve her mevsimde kolaylıkla bulunabilen fıstık içerdiği A, E, C vitaminleri, demir, bakır, kalsiyum ve magnezyum ile birçok hastalığa şifa oluyor. Aynı zamanda bebek sahibi olmak isteyen kişilere hem gebelik öncesi hem de gebelik sırasında yardımcı oluyor. Folik asit içeren fıstığın bu süreçte etkili olduğunu aktaran uzmanlar, "Fıstık gebelik öncesi veya esnasında fıstık tüketimi, folik asit oranını yüzde 70 artırır. Böylece döllenmeye yardımcı olurken, düşük riskini azaltır" şeklinde konuşuyor. Beslenme programına eklenmesi gerektiğini ancak aşırıya kaçılmasının aşırı kilo alımını destekleyeceğini ifade eden uzmanlar, fıstığın şu faydalarından bahsediyor...
Kolon Kanserine Karşı:
Fıstık, özellikle kadınların kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Haftada en az iki kaşık fıstık ezmesi yemek, kadın ve erkeklerde kolon kanserine yakalanma oranını yüzde 27 ila 58 azaltır. Fıstığın bu özelliği kadınlar için faydalarından sadece birisidir.
Mide Kanserini Engeller:
Fıstık yüksek oranda polifenolik asitler içerir. Böylece P-Kumarik asitler kanserojen nitro aminoların çoğalmasını azaltarak mide kanserine yakalanma riskini azaltır.
Sinir Hastalıklarına:
Fıstığın içerdiği polifenolik asitler, kalp sağlığı yanında sinir sağlığı için de faydalıdır. Bunun yanında viral, fungal enfeksiyonları engeller. Fıstığın aynı zamanda Alzheimer hastalığına faydası vardır.
Safra Taşları:
Fıstık veya fıstık ezmesi safra kesesi sağlığına faydalıdır. Haftada sadece 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, safra kesesinde taş oluşumunu engellediği gibi, safra kesesi sağlığını korur.
Kolesterole İyi Gelir:
Fıstık kolesterol için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Mono doymamış yağlar ve oleik asitler içeren fıstık, koroner kalp hastalıklarını önler.
Depresyon:
Fıstık, triptafon içermektedir. Triptafon düşük serotine seviyesini yükselterek, depresyona neden olan sebepleri ortadan kaldırmayı sağlar. Fıstık, ayrıca genel anlamda sinir sağlığı için faydalıdır.
Kilo Vermeyi Kolaylaştırır:
Haftada en az iki kere iki yemek kaşığı fıstık ezmesi yemek özellikle kadınlarda obezite sorununu ortadan kaldırabilir. Sabah kahvaltılarında az miktarlarda fıstık ezmesi yemek kilo vermeyi kolaylaştırır.
Kan Şekeri:
Fıstığın içerdiği besinler, yağ ve karbonhidratlar kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar. İnme
Riski:
Yer fıstığı başta olmak üzere, diğer fıstık türlerinin içerdiği resveratrol, nitrik oksit üretimini artırarak kalp vuruşlarını dengeler. Böylece kalp sağlığına faydalı olurken, inme ve kalp krizi riskini azaltmada oldukça etkilidir.

FAZLASI ZARAR...
Bütün fıstık türleri özellikle de yer fıstığı fazla miktarda yağ içerir. Bu nedenle aşırı tüketimi sonucu fazla kilo almaya, ciltte sivilcelenmeye ve benzeri sorunlara yol açabilir.