Ispanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir
bitki olan pazıda,
A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunuyor. Ayrıca,
E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içeriyor. Kullanımı antik çağlardan günümüze kadar dayanıyor. Eski çağlarda hasta kişilerin iyileşmesine katkı sağladığı belirtiliyor. Kolon kanseri dahil birçok kanseri önleyici etkisi bulunuyor. Tansiyon, baş ağrısı, bronşit ve diğer enfeksiyon hastalıklarına iyi geliyor. Hastaları iyileştirip, adeta hayatı sil baştan yaşatıyor. Adeta ilaç etkisi oluşturan pazının sağlığa diğer faydaları ise şu şeklide sıralanıyor:
* İştah açıcıdır.
* Vücuda kuvvet verir.
* Hazmı
kolaylaştırır.
* İdrar söktürür, kabızlığı giderir ve idrar yollarında yanma şikâyetlerini azaltır.
* Öksürüğe karşı faydalıdır.
* Kansızlığı önler.
* Hamile olanların yemesi doğacak
çocukta omurga açıklığı riskini azaltır.
NASIL KULLANILIR?
Pazının kökleri, sapları ve yaprakları pazı yemeği, dolması ve salatası yapılarak kullanılır. Ayrıca, tedavi amacıyla haşlaması yapılıp deri hastalıkları, yanık, şişlik ve basur memelerinin üzerine konursa faydası görülür. Balla karıştırılarak saç çıkmayan deriye sürülürse faydalı olur.