Sağlığı çıtlatın!

Vitamin ve mineral deposu kabak çekirdeği hastalıklara meydan okuyor. Çinko ve magnezyum içeriğiyle kemik sağlığından kalbe kadar birçok rahatsızlığı önlüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ocak 2015 Güncelleme 25 Ocak 2015, 00:00
Sağlığı çıtlatın!

İÇİNDEKİLER

Belki ay çekirdeği kadar değil ancak, tükettiğimiz yemişler arasında en popülerlerinden biri olan kabak çekirdeği yüksek besin değeriyle sağlımıza da katkıda bulunuyor. Kabak çekirdeğinin faydaları arasında çinko ve demir mineralleri bakımından zengin olması ilk sırada geliyor. Ayrıca sağlıklı yağlar olarak tanımlanan Omega-3 yağ asitleri için çok iyi bir kaynak olan kabak çekirdeği prostat büyümesinden, menopoz belirtilerinin hafifletilmesine kadar pek çok alanda etkili olduğunu ortaya koyuyor. İşte kabak çekirdeğinin faydaları...

Bağışıklığı güçlendirir:
1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini karşılar. Çinkonun en önemli faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu mineral aynı zamanda hücre büyümesi ve bölünmesi, uyku düzeninin sağlanması, hafızanın korunması ve geliştirilmesi, yaraların iyileşmesi, koku ve tat alma duyuların gelişmesi için kritik önem taşımaktadır.

Alzheimer:
Kabak çekirdeğinin de aralarında bulunduğu çiğ yemişler Omega-3 yağ asitleri bakımından en sağlıklı kaynaklardır. Önemli bir bileşen olan Omega-3 eklem kireçlenmesinden depresyona, bebek gelişimden astıma, dikkat eksiliğinden Alzheimer'e kadar pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır.

Kansızlık:
Kabak çekirdeği istiridye ve ciğerden sonra en çok demir içeren gıdalar arasında 3. sırada yer alır. Bu da kansızlığa iyi geldiğinin önemli bir işaretidir. Demir minerali aynı zamanda saç, tırnak ve cilt sağlığının korunması için de kritik önem taşımaktadır.

Prostat Büyümesi:
Günümüzde yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinde bulunan bitki sterollerinin (phytosterol) prostat büyümesine karşı koruma sağlayabileceğini belirtiliyor.

Menopoz Belirtileri:
Kabak çekirdeği ve yağı menopoz döneminde sıcak basması, terleme, eklem ağrıları gibi belirtileri hafifletiyor. Kabak çekirdeği yağı aynı zamanda menopoz sonrası HDL (iyi kolesterol) düzeyinin yükselmesine yardımcı oluyor.

Uyku Düzeni:
Doğal bir amino asit olan tryptophan içeren kabak çekirdeği uyku kalitenizi yükseltebilir. Yatmadan 2-3 saat önce 1 avuç kabak çekirdeği yiyerek uyku kalitesini yükselten melatonin ve serotonin düzeylerini artırabilirsiniz.

Diyabet:
Kabak çekirdeği ve yağının diyabetik hayvanlarda insülinin düzenlenmesine yardımcıdır. Ayrıca kabak çekirdeği diyabet nedeniyle görülen böbrek hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

KİLO VERME :
Kabak çekirdeği genel olarak zayıflamaya yardımcı gıdalar arasında gösterilmemektedir ancak kontrollü olarak tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu özelliği diğer bitkisel protein kaynaklarına göre daha yüksek oranda protein içermesinden ileri gelir. 1 avuç kabak çekirdeğinde yaklaşık 5 gram protein bulunur ve bu miktar günlük protein ihtiyacının yüzde 10'una denk gelir. Bu nedenle kabak çekirdeği diğer protein değeri yüksek besinler gibi sizi uzun süre tok tutabilir. Ancak 1 avuç (28 gram) kabak çekirdeği 125 kalori içerir. Bu nedenle diyet yapıyorsanız günde 15- 20 gramdan fazla yememeye çalışın.