Yoğurt sağlığa umut
Tadıyla ve vitamin içeriğiyle hastalıklara karşı savaşan doğal yoğurtlar, birçok kronik rahatsızlığa ilaç gibi geliyor. Şeker hastalığı riskini azaltan yoğurt tansiyonu da dengeliyor...
Uzmanlar sindirimi düzenlemekten, vitamin ve minerallere, kilo vermeye yardımcı olmaktan kan basıncının düzenlenmesine kadar pek çok faydası bulunduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlar, "Her yoğurt aynı değildir. Organik ve yağsız olanları tercih edin" uyarısında bulunuyor. Sağlığa daha birçok yararı bulunan yoğurdun faydaları şöyle sıralanıyor...
Osteoporoz:
Kemik dokusunun içinde anormal derecede boşluklara neden olan osteoporozun önlenmesi ve tedavisi sürecinde beslenme önemli bir rol oynamaktadır.
Kalsiyum bakımından zengin yoğurt, kemik yoğunluğunun korunmasında ve hastalığın gelişiminin yavaşlatılmasında tüketilmesi önerilen gıdalar arasında ilk sıralarda gelmektedir.
Kemik sağlığını korumak ve kemikle ilgili hastalıklara önlem almak için önerilen günlük kalsiyum miktarı 1000-1300 mg arasındadır.
Hipertansiyon:
Amerikan Kalp Derneği'nin 2100 kişiyle yaptığı ve 15 yıl süren çalışmaya göre, düzenli olarak yağsız yoğurt yiyenlerin yemeyenlere göre yüksek tansiyona yakalanma riski yüzde 30 daha az.
Sindirim:
Bağırsaklarda bulunan ve tüketilen gıdaların sindirimi sırasında kullanılan iyi bakterilerin sayısı azaldığında kabızlık gibi sindirim sorunları görülür.
Bu bakterilerin temel görevi gıdaların parçalanmasıdır.
Yoğurt bu iyi bakterileri içerir ve bu özelliği ile kabızlığa karşı koruma sağlar, sindirimi kolaylaştırır. Ancak sindirime yardımcı olan bakteriler her yoğurtta aynı miktarda bulunmaz. Eğer yoğurdu sindirimi düzenleme amaçlı tüketecekseniz probiyotik yoğurt satın alın.
Kolon Kanseri:
Yoğurdun sindirimi kolaylaştıran etkisi kolon kanserine karşı koruma amaçlı olarak önerilen gıdalar arasında yer almasını sağlıyor. Düzenli olarak yoğurt yemek kabızlığı önlerken bu bölgede kanserin önünü açan zararlı patojenlerin birikmesini engelliyor.
Ülseratif Kolit:
Bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak kabul edilen ve kesin bir tedavisi bulunmayan ülseratif kolitin en sık görülen belirtisi uzun süre devam eden ve zaman zaman kanlı olarak görülen ishaldir.
Ülseratif kolitin yol açtığı rahatsızlıkların hafifletilmesi ve iltihabın azaltılması için genellikle antibiyotikler kullanılır. Ülseratif kolit hastalarında sindirime yardımcı olan bakterilerin sayısını arttırmak için önerilen gıdalar arasındadır.
Enfeksiyonlar:
Yapılan bir çalışmaya göre düzenli olarak yoğurt yemek hastalık (grip) sürecini yüzde 20 oranında kısaltıyor. Aynı zamanda bağırsak, vajinal ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da koruma sağlıyor.
Kilo Kontrolü:
Yoğurt yüksek kalorili atıştırmalıklara oranla daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
Tennessee Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, diyet yaparken atıştırmalık olarak yağsız yoğurt yiyenler hiç atıştırmalık yemeyenlere oranla yüzde 22 daha fazla kilo veriyor ve bel bölgesindeki yağları yüzde 81 oranında daha fazla yakıyor.
Menopoz:
Yoğurt menopoz döneminde görülen terlemeleri azaltmak için tavsiye edilmektedir.
Yine bu dönemde görülen kemikle ilgili problemlerin riskini azaltmak için tüketilebilir.