Keramet kabuğunda

Meyve-sebzeleri kabukları ile tüketmek faydasını 2 kat artırıyor. Diyetisyen Şebnem Kandıralı, 'Ananas kabuğu mideye, bal kabağı ise beyne iyi gelir' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ekim 2014 Güncelleme 25 Ekim 2014, 00:00
Keramet kabuğunda

İÇİNDEKİLER

KiVi:
Kivinin saçlı yüzeyi antioksidanlardan zengindir, anti kanser, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti alerjik özelliktedir. Kabuğu kendisinden 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Gıda zehirlenmelerine yol açan bakterilerle savaşır. Suyunu içiyorsanız blenderdan kabukları da geçirin.

ANANAS:
Ananasın dışındaki dikenli yüzey değil ancak sert çekirdekli kısmı kullanılabilir. Lif ve C vitamini içeriğinin yanı sıra bromelain adlı enzim içerir. Bu enzim besinleri ve ölü dokuları sindirim sisteminde hızlıca parçalar ve böylece mideyi korur. Bastırın ve çekirdeği ezin, suyunu içeceklere ekleyin. Çiğnemesi zor olabilir ancak kalan çekirdek kısmı ekstra lif için çorbalara, güveçlere eklenebilir.

BROKOLi:
Sapları çiçeklerine göre daha az lezzetli olsada kalsiyum ve C vitamininden daha zengindir. Saplar çözünür lif içerir, daha uzun süre tokluk sağlar. Sapları ince şeritler halinde kesip buharda ya da tavada pişirin.

MUZ:
Muz kabuğu lutein antioksidanını da içerdiğinden göz hücrelerini ultraviyole ışığın zararlı etkilerine karşı korur. Bu ışığa fazla maruziyet katarakt oluşum riskini arttırır. Muz kabuğunu 10 dakika kaynatıp, soğutulmuş suyunu için ya da meyve sıkacağından geçirilip suyu içilebilir.

SARIMSAK:
Sarımsağın kabuğu 6 farklı antioksidan içerir. Sarımsağın dış yüzeyini atmak yaşlanma süreciyle mücadele eden ve kalbi koruyan antioksidanların atıldığı anlamına gelir. Yarım veya bütün bir sarımsağa zeytinyağ gezdirip fırında pişirilen yemeklere ekleyebilirsiniz.

TURUNÇGiLLER:
Portakal ve mandalina kabuğu süper flavonoidler denen güçlü antioksidanlardan zengindir. İyi kolesterol seviyelerini düşürmeden kötü kolesterolü azaltmaya yardımcıdırlar. Kabuğundan gelen antioksidanlar meyvenin suyunu içmekten 20 kat daha güçlüdür. Meyve sıkacağına kabukları ile birlikte atılabilir, yemeklere ya da keklere vs. konabilir.

BAL KABAĞI:

Tüm kabaklar kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucudur. Kabağın dış kabuğunu yemek tabiki oldukça zordur, çekirdeğe ulaşmak için kabuğa yakın bir şekilde onu kazıdıkça daha fazla besin öğesi içeren o turuncu kısma ulaşılacaktır. Çekirdekleri de beyin sağlığı içine gerekli olan mükemmel bir Omega-6 ve diğer yağ asitleri kaynağıdır. Çekirdekleri ılık suda yıkayıp, 20 dakika zeytinyağı ile çevirin. Salata ve çorbalara serpiştirin.

PATATES:
Bir yumruk büyüklüğündeki patates kabuğu günlük tavsiye edilen çözünür lif, potasyum, demir, fosfor, çinko ve C vitamini ihtiyacının yarısını karşılar. Patatesleri kaynatıp, püre ya da elma dilim şeklinde az zeytinyağ ile kabukları ile birlikte değerlendirin.