Alabaş dertsiz baş

Egenin şifalı sebzelerinden olan alabaş, baştan aşağı sağlık saçıyor. Kalp-damar ve göz hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa çare oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2014 Güncelleme 11 Ekim 2014, 00:48
Alabaş dertsiz baş

İÇİNDEKİLER

Hastalıklar mevsim değişikliklerinde kol geziyor. Ege'de yetiştirilen alabaş ise bu sıkıntılara karşı şifa oluyor. Uzmanlar, İzmir'in Ödemiş ilçesinde yetiştirilen alabaş sebzesinin sağlığa yararlarına değiniyor. 'Cehennem topuzu' olarak da bilinen bu mucize sebze, kalp krizinden, kansere kadar birçok ciddi hastalığa karşı kalkan oluyor. Bu mucize sebzenin faydaları ise şöyle sıralanıyor... Bol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içerir.

KANSERLE SAVAŞIR
Kansere karşı etkilidir. Özellikle akciğer ve kalınbağırsak kanserine karşı savaşır. Kalp ve damar sağlığı açısından da faydalı olan bu bitki kalp sağlığını korumak için tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca hamile kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir. İçeriğindeki antioksidan maddelerle, felç geçirme riskini önemli miktarda azaltır. Birçok hastalığın kapısını aralayan yüksek tansiyonu düşürür. Bademcik enfeksiyonunda, can sıkan romatizma rahatsızlıklarının hafifletilmesinde oldukça etkilidir.

GÖZ LEKELERiNE KARŞI ETKiLi
Emziren annelerde süt miktarını artırmada faydalıdır. Göz hastalıklarına da iyi gelen alabaş, aynı zamanda göz lekelenmelerine karşı da etkilidir. Alabaş dengeli beslenmek ve kilo vermek isteyen kişilere de fayda sağlar. Fit ve sağlıklı bir bedene sahip olmak isteyenler alabaş tüketimine önem vermeli.

Suyu içildiğinde ses kısıklığına, boğaz enfeksiyonlarına, öksürmeye iyi gelir ve bronşit hastalığının tedavisini sağlar.