Sahanda yumurta tok tutar

Ramazan'ı rahat ve sorunsuz geçirebilmek mümkün. Prof. Karatay, 'Sahurda 2 adet bol tereyağlı yumurta tok tutar, acıktırmaz' dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2014 Güncelleme 02 Temmuz 2014, 00:00
Sahanda yumurta tok tutar

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesiyle nasıl besleneceğimiz de merak konusu. Günlerin sıcak ve uzun olmasıyla birlikte tutulacak oruçların, kişileri az da olsa zorlayabileceğini belirten İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "İftar ve sahurda doğru beslenerek Ramazan'ı sorunsuz geçirebilirsiniz" diyor ve şu tavsiyelerde bulunuyor:

SAHURSUZ OLMAZ
Sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlığımız açısından sakıncalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karatay, bu durumun, karaciğer ve pankreası yorup yağlandırdığı için sağlığa zararlı olduğunu belirtti. Sahurun kahvaltı gibi olduğunu anlatan Karatay, şöyle devam etti: "Kahvaltı 24 saat içinde en önemli öğündür. Son derece kuvvetli, sağlıklı doyurucu olmalıdır. Mutlaka sağlıklı ve güçlü protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlar doyuncaya kadar yenmelidir."

TEREYAĞ YİYİN
Sahurda tereyağında pişirilmiş 2 yumurtanın tok kalmayı sağladığını ifade eden Prof. Dr. Karatay, sahur sofrasında mutlaka bulunması gereken diğer besinleri şöyle sıraladı: "1 avuç içi kadar beyaz peynir, 1 çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesinin içine tereyağı, peynir, domates, salatalık." İçecek olarak ise bol süt içilebileceğini belirten Prof. Dr. Karatay, "Şekersiz çay, ayran ya da bir Türk kahvesi fincanı taze sıkılmış meyve suyu karbonhidrat ve günlük C vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur. Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir. Susamaya neden olur" şeklinde konuşuyor.

TUZLU AYRAN İÇİN
Prof. Dr. Canan Karatay, kristal kaya tuzuyla evde hazırlanan ayranın faydalı bir içecek olduğunu vurgulayarak, "Tuz mağaralarından elde edilmiş doğal kaya tuzu 84 minerali ile halsizlik sorununun önüne geçer" değerlendirmesini yaptı.

ENERJİNİN SIRRI TEREYAĞINDA

Prof. Dr. Karatay, "Lezzetli bir iftar sofrasında sulu bir çorba ve etli tencere yemekleri olmalı diyor ve şöyle devam ediyor: "Yemeklerin bol köy tereyağıyla pişirilmesinin gün boyu yeterli enerjiyi sağlar."