'Yağsız yemek kısırlık yapar'

Açıklamalarıyla olay yaratan Prof. Dr. Canan Karatay yine ezber bozdu Karatay, Yağsız beslenmek kısırlık oluşumunda önemli rol oynuyor' dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Haziran 2014 Güncelleme 10 Haziran 2014, 01:15
’Yağsız yemek kısırlık yapar’

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda hastalıklarda artış gözlemleniyor? Ne önerirsiniz?
İnsan vücudunda hücrelerin yüzde 90'ı sudur. İbni-Sina diyor ki kuruluktan ve soğuktan korkun! Günümüzde kısırlıkta ciddi bir artış var neden, çünkü vücuda sağlıklı yağ girmiyor. Ancak onun yerine zararlı olan trans yağ giriyor. Bu nedenle, korkmadan doğal köy tereyağı, doğal sızma zeytinyağı ve Omega-3 tüketin ve çoçuk sahibi olun diyorum.

Salatalara ne kadar yağ koyalım?
Salatanıza bol zeytinyağı koyacaksınız ki faydalı olsun, az yağlı yediğiniz salatanızın vücudunuza besin olarak pek faydası olmuyor. Sebzeler de bol yağ ile yenilmezse, vücut, sebzelerden aldığımızı düşündüğümüz yararlı A ve C vitaminlerini ememiyor. Maalesef yıllarca az yağlı yiyin diyerek vücutlarımızı en gerekli vitaminlerden yoksun bıraktılar.

Şeker hastalığından kurtulma şansı var mı?
Şeker hastalığı sağlıklı yaşam biçimiyle düzelebiliyor. Şeker hastalığı genetik değildir insanların yanlış yeme biçimiyle yarattığı bir felaketten başka bir şey değildir. Benim babamda, nenemde, amcamda şeker vardı, genetik olsa bende de olması gerekirdi. Ayrıca hareket etmek şart! Bol bol yiyip hareketsiz oturuyorsanız, olmaz!

İleri yaşlardaki bireyler ne yesin, içsin?
D vitamini çok önemli. Ayrıca kelle paça ve doğal yoğurt yemeye özen göstersinler. Ancak yoğurdunuzu evde yapın. Yapay ürünler yiyince, tonlarca trans yağ ve katkı maddeleri yani zararlı kimyasallar vücuda giriyor. Bu maddeleri vücudumuz kullanmaya programlanmadığı için hücrelerimiz bozuluyor ve hastalanıyoruz. Kronik ve dejeneratif hastalıkların ve kalp hastalıkların asıl nedeni trans yağlardır! O yüzden bunlardan uzak durmakta fayda var. Ayrıca çiğ köfte ve içli köfte de yenebilir ama doğal olacak, acılı olmasının ise zararı yok. Doğal sirkeyle yapılmış lahana, havuç, pancar turşusu da çok
önemli...

YA FAZLA KALORİ ALIRSAK?
KALORİ almaktan korkmayın. Aldığınız yiyeceklerin kalitesi önemli miktarı değil. Sağlıklı ve yeterli derece kalori vücuda girecek. Mercimekte fasulyede işlenmemiş doğal karbonhidrat var. Ekmekte ise mısır şurubu kullanıyorlar bu da bağımlılık yapıyor. Eğer kilo vermek istiyorsanız ekmeği keseceksiniz. Başka yolu yok! Ve tabi günlük en az 20 dakikalık açık hava yürüyüş ile...