Yumurta ye göbeği erit

Bel ve göbek çevresindeki yağlardan kurtulmak isteyenlere Prof. Dr. Canan Karatay, yumurta öneriyor. Günde, kayısı kıvamında pişmiş 4 yumurta yemenin yağ yaktığını söylüyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Yumurta ye göbeği erit
Yumurtanın fazlası kolestrol yapar diye bilinir. Günde 4 yumurta yemek kolestrolü yükseltmez mi ?
Köy tavukları gibi doğal yemle beslenen ve özgür dolaşan tavukların yumurtası kan kolesterolünü yükseltmez, hatta tersine düşürür.
Yumurtanın hazmedilmesi çok uzun sürer.
Bu nedenle uzun süre tok hissederiz. Kilolar da kolaylıkla gider.
Ancak yumurtaları katı olarak haşlanmayın. Katı yumurta kanserojendir. Kayısı kıvamında, suda haşlanabilir, saf tereyağında pişirilebilir, omlet, menemen yapılabilir. Günde yenecek 4 yumurta kolesterolü orantılı olarak düşürür.

Nasıl kolestrolü düşürüyor?
50-60 gram yumurta sarısında, 150-180 mg kolesterol bulunur. Bilinenin aksine bu kolesterol yumurta sarısı yendiği zaman kanımıza doğrudan doğruya geçemez. Bu nedenle yumurta sarısını yemekle kan kolesterolü yükselmez. Ayrıca yumurtada bir canlının oluşabilmesi için gerekli her şey vardır. Sarısında bulunan 'kolin' aminoasidi de karaciğer yağlanmasını önler.

Karaciğerin yağlandığını nasıl anlayacağız?
Göbek çevresinde oluşan yağlar, kadında da erkekte de pankreas ve karaciğer yağlanmasının belirtisi. En tehlikeli sağlık sorunudur, dikkatli olunması gerekir.

Kuyruk yağı yağlanma yapar mı?
Ona da karşı değilim, yapmaz. Koyunun kuyruk yağı sağlıklıdır. Koyunlar kuzular yağ yemiyor ki yağlanma yapsın. Ot yiyorlar onlar. Vücutlarına bir gram yağ girmiyor ama yağlanıyorlar. Bu nasıl oluyor?
İnekler nasıl yağlanıyorlar peki? Yumurta mı yiyorlar, kuzu pirzolası mı yiyorlar, sütleri nasıl yağlı oluyor? Ot yedikleri için, otla beslendikleri için!

Ne kadar tereyağ ve kuyruk yağı tüketelim?
'Tereyağı sağlıklıdır diye oturupta yarım kilo yiyin demiyoruz tabii. Zaten yemenize de imkan yok. Yemeklerin lezzetli ve damak tadında olması için gerektiği kadar kullanılabilir. Miktar vermek doğru olmaz...

YASAKLI YİYECEKLER
Her türlü ekmek, beyazı, kepeklisi, çavdarlısı Simit, kuru ve yaş pastalar Her türlü tost Pirinç pilavı Patates, mısır Makarna, börek, poğaça, açma Şeker, çikolata ve her türlü tatlı Bütün suni tatlandırıcılar Hazır veya taze sıkılmış her türlü meyve suyu Bütün gazlı içecekler, enerji içecekleri Her türlü kızartma Hazır çorbalar İşlenmiş, tütsülenmiş balık ve etler Süt tozu, krema gibi ürünler Kapalı çiftlik tavukları

Şoklanmış gıdalardan korkmayın
EN sağlıklı gıda saklama yöntemi şoklama ile dondurmaktır. Taze tutulmuş balıklar şok şekilde dondurulursa sağlıklıdır. Yani derin dondurucularda dondurulmuş yiyecekler besin değerini kesinlikle kaybetmez. Mesela taze yeşil biberi derin dondurucudan alıp pişirirseniz tazeymiş gibi kokusunu ve lezzetini alırsınız. Ancak işlenmiş, doğranmış ve pişirilmiş olarak dondurulanları kesinlikle almayın.

Ev yapımı salça kullanın
İÇ Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, mayonez ve ketçap gibi hazır sosları yasaklıor. Yemeklerde kullanılacak salçanın da güneşte bekletilmiş ev yapımı domates veya biber salçası olması gerektiğini belirtiyor.

YARIN: MEYVELERE DİKKAT