ENERJİ VERİR
Menopoz döneminde karbonhidratlardan zengin gıdalar (tahıllar, kurubaklagiller, patates vb.) tercih edilmelidir. Karbonhidratlar içeren besinler ile enerjinin yanı sıra vücudun çalışması için gerekli olan protein, vitamin, mineraller ve posa sağlanmış olur.
KORUYUCU VE TEDAVİ EDİCİ
Beslenmemizde posa içeriği fazla olan gıdalar, kuru baklagiller, tahıllar ve sebzemeyveler tüketilmelidir. Posanın, koruyucu ve tedavi edici etkileri vardır. Ekmek ve tahıl grubu besinlerden kepekli, rafine edilmemiş olanlar tercih edilmelidir. Tahıllar kepekli tüketildiklerinde B grubu vitaminler, E vitamini, özellikle demir, çinko, magnezyum ve fosfor olmak üzere birçok mineralden faydalanılmış olunur.
DEPRESYONDAN KORUR
Menopoz döneminde ateş basmalarına karşı badem, kuru kayısı, yeşil zeytin, ıspanak, fındık ve brokoli gibi E vitamini açısından zengin gıdalar alınmalıdır. Depresyondan şikayetçi olan kadınlar için ise B vitamininden zengin gıdalar tüketilmelidir. Bu nedenle yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık gibi besinlerin tercih edilmesi
Prof. Dr. önemlidir.
EN ÖNEMLİ BELİRTİ ATEŞ
Menopoz bir hastalık değil, doğal bir süreçtir. Menopoz döneminde östrojen seviyelerinde yaşanan düşüşler, kadınlarda ateş basması, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, depresyon ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açar. Uzak doğu ülkelerinde menopozdan şikayet eden kadın sayısı yok denecek kadar azdır. Bunun en büyük sebebi ise beslenme şekilleridir. Soyadan zengin gıdalar, miso tofu ve soya fasulyesi gibi besinler menopoz döneminin hafif geçmesinde etkili olabilir.
YAĞI AZALTIN
Menopoz sonrası kadınlar, tuz ve sodyumu orta düzeyde kullanmalıdır. Sodyum, doğal olarak besinlerin yapısında bulunur. Bu nedenle menopoz döneminde kalsiyum miktarını arttırmak ve yağ tüketimini azaltmak gerekir.