Konserveden uzak durun

Her meyve-sebzeyi zamanında yemek, konserve gıdaları tüketmemek meme kanserinden korunmada önemli rol oynuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2013 Güncelleme 22 Aralık 2013, 00:00
Konserveden uzak durun

İÇİNDEKİLER

Meme kanserinin beslenmeyle ilişkisini anlatır mısınız?
Tüm kanserlerin oluşumunda, beslenme ana nedenlerin başında geliyor. Bu nedenle sağlıklı ve doğal beslenme çok önemli. Burada 'şunu yerseniz kanser olmazsınız' ya da 'şu yiyecekler kansere yol açıyor' demek doğru değil.
Çünkü bu konuda yapılmış bir araştırma bulunmuyor. Ancak doğal gıdaların her zaman daha güvenilir olduğunu biliyoruz. Doğal gıdalar deyince, yazın yetişen bir ürünün kışın yenilmesi anlamına gelmemeli. Her doğal ürünü mevsiminde yememiz gerekir. Söyleyebileceğimiz tek şey var, doğal beslenin. Konserve yiyeceklerden uzak durun. Gün içinde nasıl beslenmeyi önerirsiniz? Öncelikle öğünleri kesinlikle kaçırmayın. Ara öğün yapmaya çalışın. Ara öğünleri açık bir çay ya da yeşil bir çayla ve bir meyve ile geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da meme kanserinde etkisi oluyor. Sürekli hayvansal yağ ve protein tüketen, sebze ve meyve yemeyen kişilerde meme kanseri riski yüksek. Bir de egzersiz yapmayan, fiziksel aktivitelerde uzak olan kişilerde meme kanseri sıklıkla görülüyor. Menopoza giren kadınların egzersizlerden uzaklaştığını görüyoruz.
Ortalama yaşam süresinin de artması da meme kanseriyle karşılaşılmasına neden oluyor. Diğer kanserlere yol açar mı?
Hayır. Ancak bazı durumlarda meme kanserinin yumurtalık kanseriyle birlikte görüldüğü olur. Onun dışında bazen bazı hastalarda kalın bağırsak kanseriyle birlikte görülür. Bu tamamen bir rastlantıdır. Meme kanserinin kalple bir ilişkisi var mı? Hayır yok. Ancak meme kanserinde kullanılan bazı kemoterapi ilaçlarının kalp üzerine olumsuz etkilerinin olduğu biliniyor. Radyoterapi, sol meme kanserinde uygulandığı zaman kalbin iyi korunması gerekir. Uzmanlar, bu konuda size yardımcı olacaktır. Ağrı kesiciler kanser yapar mı?
Bununla ilgili bir araştırma bulunmuyor. Kanser 40 yaşından büyüklerde mi görülür?
Hayır, 40 yaşın altındaki kadınlarda da olabilir. Ancak daha az sıklıkla. Meme kanseri riskini nasıl azaltabiliriz? Her gün düzenli egzersiz yapmalıyız Stresle mücadele etmeyi öğrenmeliyiz Sigarayı bırakmalısınız Aşırı kilolarımızı vermeliyiz Alkol azaltılmalı Sağlıklı beslenmeli

Annelik için 3 yıl geçmeli

Meme kanseri geçirmiş bir kişi anne olabilir mi? Meme kanserine yakalanan bir kadının hamile kalıp kalmaması konusunda bu tedaviyi yapan uzmanlar birlikte karar vermeli. Biz genelde tedavi bittikten sonra gebeliğe izin vermek için en az 3 yılın geçmesini bekliyoruz. Çünkü meme kanserinin ilk 3 yılda tekrarlama ihtimali daha fazladır. Doktorlar, kadının yaşına, kanserin özelliklerine göre karar verirler. Ama hamile kalamaz diye bir şey söylenemez. Çünkü kişilerin tedaviye verdikleri tepkiler farklı oluyor. Bu yüzden kişiye göre tedavi uyguluyoruz.


Emzirmede sıkıntı yok

Meme kanseri tanısı konulmuş olan bir kadının bebeğine süt vermesi zararlı olabilir mi? Bebeğini doğurduktan sonra meme kanseri olan bir kadının çocuğunu emzirmesini tavsiye ediyoruz. Eğer memesi alınmamışsa, meme kanseri olan ve radyoterapi gören memedeki süt üreten kanallar kurumuş olabilir. O yüzden bu memeden süt de gelmeyebilir.
Öteki memeden süt gelebilir ve verilebilir. Yine de bu durumda uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda hareket etmek gerekir.

Prof Dr Vahit ÖZMEN