Gör'meme'zlik etmeyin

Meme kanseri çığ gibi artıyor. Prof. Dr. Özmen, riski arttıran durumları sıralıyor: Doğum yapmamak, geç menopoza girmek, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak ve kürtaj olmak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2013 Güncelleme 18 Aralık 2013, 00:00
Gör’meme’zlik etmeyin

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda artan meme kanseri, kadınların kabusu oldu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanserinin korunma ile önlenebilmesinin mümkün olduğunu açıkladı. "Meme kanseri çevre koşullarından etkilenen, yaşam tarzıyla ve üreme fonksiyonlarıyla ilgilenen, değişen, hatta ortaya çıkan bir kanser" diyen Prof. Dr. Özmen, şöyle konuştu: "Mesela meme kanserinin hiç doğurmayan, süt vermeyen, geç menopoza giren, uzun süre doğum kontrol hapı kullanan ve bizim yaptığımız bir çalışmaya göre kürtaj yaptıran ve stresli işlerde çalışan kadınlarda daha sık görüldüğü saptandı. Meme kanseri hastalarının daha fazla kürtaj yaptırmış olmaları yapılan araştırma sonucu ortaya çıkmış bir sonuçtur."

ÖLÜM NEDENİNDE LİDER
Prof. Dr. Özmen, meme kanserinin en sık görülen kanser türü iken, kanserler arasında ölüm nedeni olarak da birinci sırada yer aldığını vurguladı. Bu kanserin diğer organ kanserlerinden daha farklı özellikleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özmen, her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguladı.

YÜZDE 200 ARTTI
"Hastalığın erken fark edilmesi, organ kaybı olmadan memeyi koruyarak tedavi etmemize neden olur. Bu hem ülke hem de hasta ve çevresi için önemli bir kazanç. Kanser son 20 yılda yüzde 200 artmış durumda. 100 binde 24'ten 100 binde 50'ye yükselmiş durumda. Bu artış ile beraber farkındalığın da artmış olması lazım. Kadınlarımızı mutlaka muayene ve mamografi için uyarmamız gerekiyor. Hatta evlerinden alıp, getirip, davet edip muayene etmemiz lazım ki, kanseri erken yakalayalım. Büyük üzüntüler yaşanmadan sağlıklarına yeniden kavuşmalarını sağlayalım."

YILDA 5 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Kanserin en ciddi ölüm nedeni olan, görülme sıklığı hızla artan bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vahit Özmen, nükleer atıklar, genetik yapısı değiştirilmiş gıdalar ve stresin de kanserin artışında önemli rol oynadığını söyledi. Prof. Dr. Özmen, dünyada her yıl 10 milyon insanın kanser olduğunu, 5 milyonunun öldüğünü belirtti.