Fesleğen ile sakinleş

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2013 Güncelleme 26 Ekim 2013, 00:00
Fesleğen ile sakinleş

İÇİNDEKİLER

Fesleğen, sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır. Hazımsızlığı giderir. Öksürüğü ve baş dönmesini keser. Ağız içindeki yaralara karşı faydalıdır. Arı sokmasında zehrin etkisini azaltır. Çayı yapılıp içilirse, bağırsak gazlarını giderir. Cildi rahatlatır. Ayrıca fesleğen yağı, selülit şikâyetlerini azaltır.

Kalbe yarar rezene
Mide ve bağırsak gazlarını gideren rezene, sinirsel ağrıları yatıştırır ve azaltır. Anne sütünü artıran bu bitki, boğmaca, dalak hastalıklarına da iyi gelir. Kansızlığı gidermede etkili olan rezene, kalp ve romatizmal hastalıklara ve üremide hastalığınada da faydalı sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur.

Kişniş sinirleri yatıştırır
Hazmı kolaylaştırmaya yarayan kişniş, damar sağlığı için de önemlidir. Sinirsel baş ağrılarını kesen bitki, karın ağrılarını giderir. Fazla miktarda yenirse zararı görülen bitki, aynı zamanda iştah da açar.

Dere otu troid çalıştırır
Özellikle C ve D vitamini bakımından oldukça zengin olan dereotu, safra ve sindirim suyu salgılanmasını sağlar. Kaynatılıp suyu içildiğinde idrar söktürürcü de olan ot, anne sütünü çoğaltıp, kansere karşı koruduğu da bilinir.

Şekere karşı yerelması
Şeker hastaları için faydalı olan yer elması, çok besleyici bir meyvedir. Vücudun direncini artırır. Kabızlığı giderir. İdrar söktürür. Böbreklerin ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarında şikayetleri azaltır. Ayrıca cildin genç ve güzel görünmesini sağlar.

Kolesterol karşıtı incir
İncir, içerdiği 'benzaldehit' adlı madde ile kanserli hücrelerin büyümesini engeller ve kansere koruyucudur. Ayrıca yüksek oranda lif içerdiği için kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır ve bedeni bakterilere karşı korur.

Enerji küpü yerfıstığı
Yerfıstığı vücuda enerji ve kuvvet verir. Kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Cinsel gücü arttırır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığına iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.

Lahana ile zehrini at
Kansızlığı gideren lahana, aynı zamanda çok etkili bir idrar söktürücüdür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlayan lahana, mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kandaki şeker miktarını düşürür. Kansere karşı koruyucu rol oynar.

Lekelerden kurtulun
Zambağın suyu çıkarılarak yüze sürülürse yüzde beliren lekeleri geçirir. Ayrıca, yüze parlaklık verir. Zambak yağı, başta kırışıklıkları gidermek olmak üzere, cilt bakımı için de kullanılır.