Diy'et mönüsü

Et tüketimiyle beraber, mide şikayetlerinde artış olduğunu söyleyen uzmanlar; kurban etiyle hazırlanacak sağlıklı yemek tarifleri veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2013 Güncelleme 17 Ekim 2013, 00:00
Diy’et mönüsü

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı'nı fırsat bilip ete yüklenenler dikkat! Abartılı et tüketiminin birçok hastalığa yol açabileceğini söyleyen iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, önemli uyarılarda bulundu. Güne hafif bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini, bayramın ilk günlerinde parça etle yapılmış yemeklerin tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Kaya, şu uyarılarda bulundu:

İYİCE HAŞLANMALI
"Kurban eti yeteri kadar dinlenmediği için sert olur, bu da diş ve mide problemlerine yol açar. Eti kıyma olarak kullanmak daha doğrudur. Parça et yemek isteniliyorsa düdüklü tencerede haşlandıktan sonra fırında pişirilerek tüketilebilir." Dr. Kaya, bayrama özel yemek tarifleri verdi...

ZAYIFLATAN KAVURMA
MALZEMELER
:
1/2 kg yağı alınmış kuşbaşı et, 250 gr mantar, 2 büyük boy soğan, 5 sivri biber, 2 diş sarımsak, 2 adet defne yaprağı, 1 yemek kaşığı domates, 1 tatlı kaşığı biber salçası, tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, 2 bardak su.

HAZIRLANIŞI:
Yüksek ateşte kuşbaşı etleri dışı kızarana kadar karıştırın. Düdüklü tencerede soğan ve sarımsakları kavurun. Üzerine kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesi ekleyin. Mantarları, etleri baharatları ve suyu ekleyip düdüklüyü kapatın. 30 dakika pişirin.

ETLİ HAFİF BÖREK
MALZEMELER:

2 tane yufka, 250 gr kuşbaşı et (çok ince kıyım), 2 adet soğan, 1 adet havuç, 1 adet kabak, 1 tutam soya filizi, karabiber, 1 adet yumurta, çörekotu.

HAZIRLANIŞI:
Zeytinyağı ve eti kavurun. Küp doğranmış soğanı ekleyin. Et hizasına kadar su koyup, pişmeye bırakın. Jüljen doğranmış kabak, soya filizi, karabiber ve tuzu ekleyip eti dinlendirin. Pişen eti, yufkanın içine koyup rulo gibi sarın. Üzerine yumurta sarısı sürüp fırında 15 dakika pişirin.

MUZLU SANDVİÇ
MALZEMELER
:
5 muz, 1 çay bardağı yoğurt, 1 kaşık fıstık ezmesi, 1 tatlı kaşığı bal.

HAZIRLANIŞI:
1 muzu, yoğurt, fıstık ezmesi ve balla karıştırın. Diğer muzları parmak kalınlığında kesip karışımı arasına sürün. Muz sandviçleri buzlukta 1 saatdondurun. 7 sandviç 1 porsiyona denk gelir.

YOĞURT SOSLU ARMUT
MALZEMELER
:
5 armut, 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 tatlı kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı çekilmiş Antep fıstığı, 1 çay kaşığı toz tarçın, 1 tutam safran, 1 çay bardağı su, 3 karanfil.

HAZIRLANIŞI:
Soyulup dilimlenmiş armutları tavaya dizin. Suda eritilen safrana tarçın ve karanfil ekleyip tavaya dökün. Armutları bu suyla kısık ateşte pişirin. Karıştırılan balla yoğurdu servis tabağına yayın. Pişmiş armutları üzerine dizin. Fıstıkla süsleyin.