Tansiyona balık
Tansiyon hastalığının çaresi doğru beslenmeden geçiyor. Başta balık olmak üzere süt ve tam tahıllı yiyecekler hastaların imdadına yetişiyor
Tansiyonu düşürmek için tavsiye edilen yiyecekler arasında sebze, meyve ve süt ürünleri ilk sırada yer alır. Bununla birlikte tuz tüketimini sınırlandırmak da hastalığı kontrol altında tutar.
İşte tansiyon hastalarına derman olan besinler:
BALIK:
Protein tansiyonu düşürmede çok önemlidir. Kaliteli protein kaynağı olan somon, ton ve mezgit gibi soğuk su balıkları tansiyonu dengede tutar. Kan basıncını düzenler. Haftada en az 2 öğün balık tüketmek, vücudun ihtiyacı olan ancak vücut tarafından üretilmeyen omega yağ asitlerini almamızı sağlar.
KURUYEMİŞ:
Badem, fındık, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler, sağlıklı birer yağ kaynağıdır. Tansiyon hastalarının her gün sınırlı miktarda kuruyemiş tüketmesi önerilir.
TAM TAHILLAR:
Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan ve lif bakımından zengin olan esmer pirinç, kepekli ekmek, arpa ve yulaf gibi tam tahıllar, tansiyonu kontrol altına alır.
SÜT:
Kalsiyum, damar sağlığı için gereklidir. Kalsiyum bakımından zengin yoğurt, süt ve peynir gibi besinler, tansiyonu normal değerlere çeker.
ÇİLEK:
Yüksek oranda C vitamini içeren çilek, kan basıncını düzenler.
Kolestrolü dengede tutarak tansiyon hastalarına iyi gelir.
PANCAR SUYU:
Kan basıncını düşürür. Günlük içilen bir bardak kırmızı pancar suyu, 1 saat içerisinde tansiyonun düşmesini sağlar ve etkisini 24 saat devam ettirir.
BÖĞÜRTLEN:
Kanı sulandırarak, hastayı rahatlatır.