Sahur yapmayan tost yiyip yatsın

Oruç tutarken sağlığını korumak isteyenlere 'Sahura kalkın' çağrısı yapan uzmanlar, kalkamayanlara da önemli tavsiyelerde bulunuyor. Bunların başında kesinlikle aç yatılmaması geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Temmuz 2013 Güncelleme 14 Temmuz 2013, 00:00
Sahur yapmayan tost yiyip yatsın

İÇİNDEKİLER

Onbir ayın sultanı Ramazan'ın bugün 6'ncı günü. Aşırı sıcaklar ve 17 saatlik oruç süresi nedeniyle Ramazan'da beslenmenin ayrı bir önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, üst üste uyarılarda bulunuyor. Özellikle iftar ve sahur sofralarında tüketilecek gıdalara ilişkin önemli açıklamalar yapan uzmanlar, mutlaka sahura kalkılması gerektiğini vurguluyor.

HIZLI BİR ÖĞÜN...
Sahura kalkamayanlara kesinlikte aç yatmamalarını tavsiye eden uzmanlar, "En azından tost yapabilirsiniz. Ama bunu yapmaya da üşeniyorsanız, 1 bardak süt içerisine 5 kaşık yulaf ya da çavdar ezmesi, 1 tatlı kaşığı bal, 2 adet ceviz içi ve 4 kuru kayısı koyarak hızlı bir öğün hazırlayabilirsiniz" tavsiyesinde bulunuyor. Uzmanların çeşitli nedenlerden dolayı sahur yemeği için kalkamayanlara beslenme önerileri şöyle:

HAZIRLAMASI KOLAY GIDALAR
* Sahurda en sağlıklı beslenme şekli kahvaltı türüdür. Sahura kalkamayanlar da geleneksel kahvaltıları tercih edebilir.
* En kolayı; bir haşlanmış yumurta, peynir, 4-5 kuru kayısı ya da erik, 1 kaşık pekmez ve 1 bardak süt ya da yoğurt yenilebilir.
* Yüksek oranda tahıl, vitamin, mineral içeren, yoğurt, süt ve meyve parçacıkları eklenerek tüketilen müsli yatmadan önce tüketilebilir.
*
Kepekli ekmekten yapılan bir tost ya da midenin rahatlatılması amacıyla bir kase çorba da içilmesi uygundur.
* Peynirli bir salata ile birlikte iki dilim esmer ekmek yemek sahura kalkmayanların tok ve formda kalmasını sağlar.

RAMAZAN'DA DİYET OLUR MU?

Zayıflamak için diyet yapanlar, Ramazan'a uygun bir beslenme programıyla diyetlerine devam edebilirler. İlk koşul, düzenli ve dengeli beslenmek. Ancak sahura kalkmaya, uyku düzenine ve bol su içmeye dikkat edilmelidir. Diyet yapanlar sahurda bol tahıllı ekmekle yapılan bir kahvaltıyla güne başlamalı; iftarda çorba, salata ve bir dilim esmer ekmek tüketmelidirler. İftardan 1 saat sonra az yağlı et, balık, tavuk, yanında salata veya etli sebze yemeğiyle birlikte salata ve yoğurt tercih edilebilir. Yemekten yaklaşık 2 saat sonra da bir ara öğün yapılarak sütlü tatlı tüketilebilir.