Sahurda yoğurt mu faydalı süt mü?

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Sahurda yoğurt mu faydalı süt mü?
* Sahurda yediklerime dikkat etmeye çalışıyorum. Tok tutan yiyecekleri almak istiyorum. Acaba sahurda süt içsem tok tutar mı? Yoksa yoğurt mu yesem? İkisi arasında kararsız kaldım. Sizin öneriniz ne olur?
Her gıdanın içeriği farklıdır. Sütte laktoz dediğimiz şeker bulunur. Kısa-orta vade açlıkta laktoz kullanılır. Açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olur. Sütün yağı da uzun süreli tokluk haline katkıda bulunur. Süt içerdiği vitamin ve minerallerle günlük ihtiyaçlarımızı karşılayan bir besindir. Ayrıca yoğurtta protein, B vitaminleri ve mineraller vardır. Gaz yapma özelliği daha azdır. Süt içince gazı, ishali karın ağrısı olanlar sahurda yoğurt yiyebilirler.

* 4 yıldır astım hastalığım var. 31 yaşındayım. Son zamanlarda Ramazan ayında zorlanıyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Bana bu konuda destek olur musunuz? İftar-sahur arası 2-3 litre arası su tüketmeye çalış. Kafein içerikli sıvı içeceklerden sakın. Az-az sık-sık yemek ye. Çok iyi çiğne. Reflüyü tetikleyen çiğ sarımsak, çiğ soğan ve aşırı domates tüketiminden kaçın. Sık dozlarla ilaç kullanan hastalar oruç esnasında zorlanırsa tedaviye başlamakta tereddüt etmemeli.

* Babam üç ay önce by-pass ameliyatı oldu. Ama, 'oruç tutamıyor' diye çok üzülüyor. Özellikle kalp ve damar hastaları için oruç tutmak neden risk oluyor? Babama nasıl tavsiyede bulunursunuz?
Bir kere bedenin maruz kaldığı açlık ve susuzluk hali tüm organların ihtiyaçlarının görülmesinde farklılıklar yaratıyor. Eğer damar sisteminin bozukluğu nedeniyle sınırda çalışan organlar varsa belirgin hastalık hali ortaya çıkabiliyor. Kalpte damar tıkanıklığı, göğüs ağrıları ve devamında kalp krizlerine dönüşebiliyor. Aynı şekilde beyinde ve böbrekte istenmeyen damar tıkanıklıkları ortaya çıkabiliyor. Üzülürse de ameliyatı henüz çok taze. Bu edenle dikkatli olması gerek.

* İftarda meyve suyu içelim mi? Ya da onun yerine neler içebiliriz?
Özellikle maden suyu tüketilebilir. Ancak gazını kaçırarak içmeniz mide hacminin hızla dolmaması açısından uygundur. Terlemeyle kaybedilen sıvı için dengeli bir yerine koyma sıvısı olabilir. Süt ve ayran, mide-bağırsak hastalığı, ülser, reflü, alerjiniz yoksa önerilebilir. İçinde şeker barındıran ve çeşitli gazlı içecekleri önermiyoruz. Bunlar çabuk açlığı tetikler. Oruç tutanları daha sık acıktırabilir.

* Balığın tansiyona iyi geldiği söyleniyor. Bu doğru olabilir mi? Yani tansiyon hastalarına balık yemelerini tavsiye eder misiniz?
Balıkta dışardan almamız gereken yağ asitleri bulunur. Bu yağ asitleri migren türü baş ağrıları, eklem romatizması, bazı kanser türleri, yetişkinlerde şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve bazı alerjilere karşı vücudu korur. Ayrıca beyin, retina, testis ve spermin yapısal bir bileşiği olan DHA, doku fonksiyonlarının uygun şekilde işlevi ile ilgilidir. Yani balığı gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Sadece tansiyon hastaları değil, her birey bol bol balık yemeli. Ancak balığın taze olmasına dikkat etmek gerekiyor.