Bamyaya uzak kalma

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2013 Güncelleme 06 Temmuz 2013, 00:00
Bamyaya uzak kalma

İÇİNDEKİLER

Salyası burun büktürür. Tadı ise kimini küstürür. Ancak bamyanın faydaları, saymakla bitmez. Bu mucizevi sebze, kansere karşı koruma sağlar. Bamyadaki reçineli zamklar, özellikle mide ve bağırsak kanserini önler.

Ye ayvayı bul şifayı...
Hamilelerin ilk aşerdiği meyvedir. Ama mucizeleri ile herkesi sevindirir. Ayva adeta bir vitamin deposudur. İshala karşı en iyi ilaçtır. Bir hastaya günde yaklaşık 30 gram ayva şurubu verilebilir. Çekirdekleri de egzamanın ortadan kaldırılmasını sağlar.

Yanığa karşı badem yağı
Badem hem meyvesi hem de çekirdeklerinden elde edilen yağı ile şifa dağıtıyor. 1 çay kaşığı badem yağı, kabız olan çocukları rahatlatıyor. Yine 1 çay kaşığı bademyağı 9 çay kaşığı suya karıştırıldığında yanıkları iyileştiriyor.

Bakla, sorunları ayıkla
Sebzeler dünyasının vazgeçilmezi olan bakla, sağlık için de son derece önemli. Bakla, idrar söktürür. Vücuttaki zehirleri atar. Böbrek taşlarını düşürür.

Baharatların ünlüsü
Karabiber, az miktarda yemekle birlikte alındığında hem iştah açar, hem hazmı tanzim eder. Ev ilacı olarak, karabiber ıhlamura karıştırılıp içilirse mide sancılarını kesmekte bire birdir. Yalnız tahriş edici olduğundan az miktarda kullanılması şarttır.

İşte bal gibi sağlık
Bal, besinlerin en güzelidir. Kuvvet, canlılık verir. İyileşme döneminde hastanın ayağa kalkmasına yardım eder. Kansızlığa, zayıflığa iyi gelir. Çocuklarda ise bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir. Ayrıca vücut gelişimini sağlar.

Kiloları 'sirke'leyin...
Elmanın hem meyvesi hem de sirkesi kilo vermede yardımcı olur. Cilt sağlığında önemli rolü vardır. Hazmı kolaylaştırır. Vücudu temizler.

Cam güzelinin marifetleri
Pencere önlerini süsleyen, kokusuyla herkesi büyüleyen fesleğen, öksürüğü keser. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu, haşaratları da kaçırır.

Gülüm benim canım benim
Romantizmin simgesi olan gül, sağlık için de şifa dağıtıyor. Kırmızı gülün yaprakları mucizeler yaratıyor. 1 adet gül yaprağı 1 litre suda haşlanarak bir fincan içildiğinde ishali keser. Aynı su ile yapılan gargara da bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir.

Aramız limoni olmasın
Tadı eşki olsa da marifetleri çok tatlı. Vitamini bol olan limon, romatizma ağrılarını hafifletir. Gargara yapıldığında boğaz ağrılarını giderir. Ateşi düşürür.