Çürümeye gebe kalmayın!

Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler ve şekerli gıdalara duyulan istek dişleri çürütür. Ağız hijyeni gebeler için hayati sonuçlar doğurur

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2013 Güncelleme 06 Temmuz 2013, 04:49
Çürümeye gebe kalmayın!

İÇİNDEKİLER

Diş hekimi Muzaffer Buyan, hamilelerin diş sağlığı ile ilgili merak ettikleri sorulara cevap verdi:

Hamilelikte dişler zarar görür mü?

Hamilelik döneminde östrojen ve progesteron hormonlarında meydana gelen artış sonucunda diş ve diş etlerindeki bakteriyel plak dokusunda iltihap meydana gelir. Eğer hamilelik öncesi ağız ve diş bakımı yapılmadıysa bu tablo daha ciddi boyutlara ulaşır.
Yetersiz ağız hijyeni hamilelik döneminde ortaya çıkan 'hamilelik tümörü'ne de neden olabilir.

İdeal diş bakımı nasıldır?

Hamilelik döneminde dişler günde 3 kez fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Böylece çürüklere yol açan bakteri plağı ağız ortamından uzaklaştırılmış olur. Alkolsüz ağız gargaraları ile ağız bakımına destek olunabilir.
Diş sağlığı için protein, A vitamini, C vitamini, D vitamini ve kalsiyum içeren besinlerin yeterli miktarda alınması gerekir.

Hamilelikte dişler çabuk çürür mü?


Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümesinin nedenleri; annenin şekerli gıdalara istek duyması ve vücutta yaşanan hormonal değişimlerdir.
Hormonal değişim sonucu diş etlerinde kanamaya eğilim artan anne adayı zamanla diş fırçalamaktan kaçınabilir. İşte bu yüzden hamilelikte diş hekimi kontrolü daha büyük önem arz eder.

Diş hekimine ne zaman gidilmeli?

Hamilelik planlanıyorsa, diş hekimi ziyaret edilmelidir. Günümüzde tüm gebeliklerin planlı olması ve gebelik öncesi anne adayının sağlık kontrolünden geçmesi anlayışı hakimdir. Ağız ve diş sağlığı muayenesi hem anne hem de çocuk için önemlidir.

Burçin GÖKTAN