Hafifleyin

Yaz yaklaşırken kilo vermek neredeyse herkesin ilk düşüncesi. Bunun için uygulanan yöntem ise hemen light ürünlere sarılmak. Ama bu gıdaları tüketirken de dikkatli davranmak ve bilinçli olmak gerekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2013 Güncelleme 22 Mayıs 2013, 00:00
Hafifleyin

İÇİNDEKİLER

Yaz aylarında vücut hatlarını belirginleştiren kıyafetlerin giyilmesi, bikini sezonunun açılması gibi nedenlerle herkesin az çok kilo verme istekleri ortaya çıkar. Besin seçimleri daha hafif, su içerikli gıdalara kayarken, sıcak havaların etkisiyle öğünler de geçiştirilmeye çalışılır. Atıştırma seçeneklerinden meyveler, light bisküvi türü ürünler ya da yoğurt, dondurma, közlenmiş/ haşlamış mısır gibi seçimler ağırlıklı olarak tüketilir. Ana öğün olarak zeytinyağlılar, salatalar ve bazen de mangal partileri sıklaşır. Bugün doğru seçimler yapmak adına light beslenme üzerine bazı genel bilgileri paylaşacağız.

LİGHT ÖNERİLER
Light ürünler, diyabetik ürünlerden farklıdır. Light ürünlerin, normal ürünlere göre şeker, yağ ve kalori miktarları minimum yüzde 25 daha düşüktür. Light ürünleri kalorisiz düşünüp aşırı tüketimlerinden kaçının.
Meyveli light yoğurtların fazla tüketimi fazla kilolara davetiye çıkarabilir çünkü içeriklerinde şeker bulunur. Bu nedenle meyveli yoğurdunuzu kendiniz yapmaya gayret edin.
Bir ürünün içeriğine bakın. Unutmayın içindekiler listesinin ilk sıralarındaki malzemeler o üründe en çok kullanılmıştır, sonlara doğru miktarlar azalır.
Diyetinizde kepek ya da lif içeren ürünleri tüketmeniz, yüksek posa içeriği ile tokluk hissi sağlayacağı için önemlidir. Kepekli ürünleri su, çay, bitki çayı ile birlikte tüketmeniz bu gıdaların etkinliğini artıracaktır.
Haşlanmış ve közlenmiş mısır yemek istiyorsanız bunun için en iyi öğün ikindi saatleridir. Ara öğün yerine geçebilecek bu besini 1 orta boy tüketmeye çalışın.
Karpuz tüketiminizde 1 porsiyon meyve yerine 2 parmak kalınlığında yarım ay dilimi kesilmiş miktarda tüketebilirsiniz. Ancak kan şekeri dengesi için 1 kibrit kutusu peynir yanında yemelisiniz. Ara öğün için güzel bir seçimdir. Abur cubur besinleri atıştırmak yerine sebze (domates, salatalık, marul) ve meyve harika seçimler olacaktır.
Sütlü tatlılar ve dondurma tatlı kaçamakları için kötünün iyisi alternatiflerdir. Canınız gerçekten tatlı istiyorsa (ki bunu lütfen yemeden önce kendinize sorun) evde, tatlandırıcılı, light sütlü hazırlanmış bir sütlü tatlı ya da 3 top light dondurma tercih etmelisiniz.
Artan su ihtiyacınızı karşılamak adına ilk seçiminiz su olmalıdır. Eğer su içmeyi sevmiyorsanız içerisine bir iki damla meyve suyu veya 1 dilim limon ve 1 dal nane ekleyebilirsiniz. Su dışındaki seçimleriniz ayran, soda, soda-ayran, light buzlu çaylar, bitki çayları olmalıdır. Kereviz, domates, salatalık, ıspanak suyu gibi sebze suları da tüketilebilir.
Buzlu dondurmalı içeceklerden uzak durmaya çalışın. Sıcak havalarda içinizi serinleten kremalı, buzlu, dondurmalı, meyve şerbetleri ve bolca şekerle tatlandırılmış lezzetli oldukları kadar adeta kalori bombardımanı olan soğuk içeceklerden uzak durun.
Buzda badem, kabak ve ay çekirdeği yemek yaz zevklerinizden birkaçı ise bu alışkanlıklarınızı da tekrar gözden geçirin. Bu atıştırmalar farkında olmadan birkaç öğünlük kalori ihtiyacınızı sağlamanıza neden olabilirler. Kaliteli yağ içerikleri ile fayda sağlasalar da aynı oranda yüksek kalorileri ile de kilo için tehlike yaratabiliriler.

LİGHT ÜRÜN SINIFLANDIRMASI
Düşük Kalorili Besin: Gram başına kalorisi 0.4 kalori ve altındadır.
Kalorisi Azaltılmış: Kalorisi üçte bir miktarıyla azaltılmıştır.
Şekersiz: İçeriğinde sofra şekeri içermez.
Ekstra Yağsız: Yüzde 5 ve daha altı yağ içeriği olduğunu belirtir.
Yağsız veya Düşük Yağ Oranı: Toplam içerdiği yağ oranı yüzde 25 ve daha düşük olduğunu belirtir.
Diabetik Ürünler: Şeker yerine sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi kalori içermeyen tatlandırıcılar veya dekstroz, maltoz, mısır şurubu, furuktoz gibi kalori içeren tatlandırıcılar kullanılan besinler.

YARIN: Yaz kabusu selülit

TAYLAN KÜMELİ