Prostat cinselliğe engel değil

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2013 Güncelleme 18 Mayıs 2013, 00:00
Prostat cinselliğe engel değil

İÇİNDEKİLER

* 52 yaşındayım. 3 ay önce prostat ameliyatı oldum. Cinsel gücün azalacağını söylediler. Korkumdan eşime yaklaşamadım. Başarısız olursam ne yaparım bilemiyorum.
Sabreden derviş muradına ermiş. Anlaşılan dikişlerin alındı. Ameliyat sonrası ilk üç ay cinsel ilişkide bulunmayın. Yoksa ağrı ve kanlı meni gelebilir. Ayrıca dik oturma, ağır egzersiz ve yük taşımaktan da kaçın. Bisiklet, motorsiklet ve binek hayvanlarına (at,eşek vs) binme. Cinsel ilişki başarısızlığı açısından korkma. Günlük hayatına uygun davran. Eşinle birlikteyken yeni ortaya çıkan değişiklikleri doktoruna ilet.

* Kadın hastalıkları uzmanına gittim. 55 yaşındayım. Rahim ağzından parça alalım dediler. Komşum da gitti. Ona camda tahlil yapmışlar. Benden neden parça alıyorlar?
Herkesin bedeni ayrı, hastalığı ayrıdır. Bazen SMEAR dediğimiz örnek hazırlanılarak karar verilir. Bazen de parça alınır. Rahim ağzının cerrahi olarak çıkarılması (konizasyon) ve rahim ağzının yakılarak çıkarılması (LEEP) rahim ağzı hastalıkları tanısında kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemle rahim ağzında ve rahim ağzı kanal kısmında yerleşen ve kansere dönüşme riski olan hastalıklı doku tanı ya da tedavi amacıyla çıkartılır. Anestezi ile yapılır. Canın yanmaz.

* 4 aylık evliyiz. Adet dönemlerimde çok sinirli oluyorum. Eşimle birleşirken gergin oluyorum. Önümde acı oluyor. Eşim de bir şey demiyor. Yanlış bir şey mi yapıyorum? Arkadaşım depresyon ilacı verdi. Şikâyetlerim daha da arttı?
Evlilik başlangıçları gerilimli olabilir. Ama korku ve gerilim her şeyi olumsuz etkiler. Şimdi önce kadın hastalıkları uzmanına git. Cinsel organ ve çalışmasına ait farklılık veya bozukluklar varsa tedbir al. Cinsel ilişki ile ilgili doğru bilgilenmelisin. Eşinle bu konuları konuşabilmelisin. Eğer ilişki sırasında canın yanıyorsa eşinle konuş. Hızla ilgiliyse yavaşlasın, hazır olmadan zorlama varsa, birleşme öncesi daha uzun zaman geçirin. Hapı bırak. Antidepresanların cinsel istekte azalma, uyarılamama veya yetersiz uyarılma, kayganlığın yetersiz olması, vajinal anestezi, orgazmda gecikme ya da orgazm olamama gibi sorunlara neden olabilir. Herkeste bu sıkıntılar olabilir.

* 10 yıllık evliyiz. 48 yaşındayım. Tüplerimi bağlatmak istiyorum. Bağlatmamın sakıncaları var mı?
Zor bir ameliyat yoktur. Ancak uygulamanın geri dönüşü yoktur. Yani ameliyattan sonra yeniden tüplerini açmak mümkün olmaz. İşlemden önce MUTLAKA tekrar düşünün. "Ameliyat Rızası" formu her iki eş tarafından imzalanması gereken bir ameliyattır. Göbek altından küçük bir kesi yapılır. İşlemin yapılacağı yer uyuşturulur. Bazen hasta uyutulur. Karın içinde tüpler bulunarak bağlanıp, kesilerek kapatılır. Hastanede yatmaya gerek yoktur. Birkaç gün hafif ağrı olabilir. Gebe olunmadığından emin olunan herhangi bir zamanda ya da doğumdan hemen sonra uygulanabilir.

* Bir sürü sivilcem oluyor. Sürekli krem, ilaç doktor derken herkes 'cildin yağlı' diyor. Ama kimse perhiz vermiyor. Perhiz gerekir mi?
Sen yeter ki perhiz iste. Yapana önerimiz tabi ki var. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak dur. Margarin tipi katı yağlar, yağ, kaymak, mayonez gibi besinlerden uzak dur. Kızartma yeme. Fazla tuzlu yersen sıkıntın artar. Tahıl ürünleri tüket. Çinko minerali içeriği yüksek olan et, tavuk, balık gibi besinleri tüket. Yani doğal ye. Bol su iç. Zayıfla. Düzenli banyo yap.