Durdurun dünyayı!

Sebebi ne olursa olsun baş dönmesi insana hayatı zindan ediyor. Ciddi sağlık sorunu olmayan hallerde zencefil ve alıç gibi şifalı bitkiler, baş dönmesinde etkili oluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2013 Güncelleme 26 Nisan 2013, 00:00
Durdurun dünyayı!

İÇİNDEKİLER

Hemen herkes hayatının bazı evrelerinde baş dönmesi şikayeti yaşar. Baş dönmesi, vücut dengesinin sağlanmasına engel olan çeşitli durumlar sonucu görülen sersemlik hali ve denge kaybı olarak tanımlanabilir. Kişinin, çevresindeki eşyaların etrafında ya da eşyaların kişinin etrafında döndüğünü hissettiği ileri derece baş dönmesi ise vertigo olarak adlandırılır. Birinci tip baş dönmesi çoğunlukla geçicidir. Örneğin; açlıktan ya da yorgunluktan kaynaklanan baş dönmeleri gibi.

DENGE KAYBI
Fakat baş dönmesi şikayetleri sürekli görülüyorsa ve şiddetliyse önemli bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceği için, vakit kaybetmeden bir doktora görünmek gerekir. Baş dönmesinin en belirgin işareti denge kaybıdır. Bunun yanında, baş dönmesine bulantı, kusma, kulak çınlaması, baş ağrısı, uyuşma gibi sıkıntı veren bazı şikayetler de eşlik edebilir.

BİTKİSEL TEDAVİLER

Ciddi bir sağlık sorunu olmayan durumlarda baş dönmesinin giderilmesinde etkili olan bazı bitkiler vardır. Bu bitkiler arasında zencefil öne çıkar. Şikayet halinde zencefilden yapılacak çaylar içilebilceği gibi, limonataya katılacak taze zencefil ya da taze zencefili sadece çiğnemek bile önemli bir etki gösterir. Alıç da baş dönmesinde şifa niyetine kullanılabilecek bitkiler arasında yer alır.

BİRAZ DİKKAT!
* Hızlı baş hareketlerinden kaçının.
* Nikotin, kafein ve tuzu azaltın.
* Yatar durumdan aniden ayağa kalkmayın veya bir taraftan diğerine ani olarak dönmeyin.
* Baş dönmenize neden olan stresten, sinirlilik halinden uzak durun ve alerjiniz olan maddelere maruz kalmamaya çalışın.
* Başınız dönerken araba kullanmayın, merdiven tırmanmayın.

DOĞAL ŞİFA
Baş dönmesine engel olan etkileri ile öne çıkan şifalı bitkiler şöyle:
Zencefil
Çıbanotu
Ökse Otu
Ginko
Kereviz
Civanperçemi
Balkabağı
Papatya
Alıç
Rezene
Nane
Cezayir Menekşesi
Sedefotu

Zencefil: Çay olarak içebileceğiniz gibi limonatanıza taze zencefil katabilir ya da taze zencefili çiğneyebilirsiniz.

Alıç: 1 çay kaşığı kadar alıç yaprağı ve çiçeğini 1 bardak kaynar suda 1 dakika kadar demlendirip hazırlayacağınız çaydan günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Kabak çekirdeği: Bir avuç kabak çekirdeği baş dönmesi şikayetlerinizi gidermeye yardımcı olabilir.